tisdag 25 februari 2020

Tisdagstrion: Bibliotek, bokhandel eller bokcirkel i boken

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat bibliotek, bokhandel eller bokcirkel i boken. Här följer min trio:


The Jane Austen Book Club av Karen Joy Fowler är en roman som jag inte har läst, men den filmatiserades 2007, och jag har sett filmen ;)

Den handlar om sex personer som bildar en bokklubb för att diskutera de sex romaner som Jane Austen skrev. När de läser Austens romaner upptäcker de att deras egna livserfarenheter i flera fall överensstämmer med de teman som behandlas i hennes böcker.


I bok nummer två tänjer jag lite på ämnet när jag väljer Markus Zusaks roman Boktjuven. Någon bokhandel eller någon bokcirkel finns definitivt inte med. Inte något vanligt bibliotek heller. Men huvudpersonen tar sig faktiskt in i borgmästarens  privata bibliotek för att stjäla böcker.
På bokens baksida kan man läsa att nioåriga Liesel Meminger bor hos en fosterfamilj. Hennes föräldrar har tagits till ett koncentrationsläger och hennes lillebror är död. Liesel är en boktjuv - hon stjäl från nazisternas bokbål, från borgmästarens bibliotek, varhelst böcker finns att hitta. Hon delar böckerna med sina grannar när de sitter i skyddsrummen och med den judiske man som gömmer sig i hennes källare.
Vad jag inte förstod innan jag började läsa boken var att den innehöll så mycket mörker. Det är definitivt ingen feel good-roman. I början hade jag svårt att förstå den, men snart trollbands jag av berättelsen. Det finns strimmor av ljus även i en värld fylld av mörker. För det är en mörk värld vi får möta, i en liten by i Tyskland under åren 1939-43. Döden, som är bokens berättare, har mycket att göra. Det är så många själar som han ska hämta.
När jag kom till slutet av boken hade jag tårar i ögonen. Kunde inte Liesel ha fått slippa en del av all den omänskliga sorg hon drabbades av? Men det här var Nazityskland under brinnande krig. Det var ingen lycklig tid.
Det är en fin bok, som jag gärna rekommenderar. Men bitvis gör den ont att läsa.


Så till sist Ingenting att se av Robert Warholm ;)
Carin blir som liten påkörd av en bil och blir rullstolsburen. Familjen bor i ett tvåvåningshus, men på grund av sitt handikapp kan Carin aldrig komma upp på övervåningen. När hon frågar föräldrarna vad som finns där uppe och om de kan bära upp henne så att hon får se blir alltid svaret: "Där finns ingenting att se!"
Detta gör att Carin börjar fantisera om vad som kan finnas på den våning hon inte kan nå till. Hörs det något ljud från övervåningen skapar hon sig omedelbart en egen bild av vad det kan vara.
Åren går. Föräldrarna avlider och Carin ärver huset, men fortfarande har hon inte fått se övervåningen. Hon bor ensam och följer vad som händer i världen genom tidningar, radio och TV. Vi följer samhällsutvecklingen genom hennes ögon.
Carin besöker det kommunala biblioteket som barn. Som vuxen inreder hon ett eget bibliotek i sitt hem. Och hon är med i en bokcirkel som heter Bokmalarna.

30 kommentarer:

 1. Boktjuven är den enda jag har läst och så har jag planer på att se The Jane Austen Book Club :)

  SvaraRadera
 2. Boktjuven gillar jag! Det verkar finnas ganska många böcker som också handlar om böcker :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är lustigt. Kanske ett tema alla författare kan relatera till :)

   Radera
 3. Visste att Boktjuven skulle dyka upp - jag har ännu inte läst den. Tycker du presenterar din egen bok väldigt lockande!!!

  SvaraRadera
 4. Antingen har jag sett filmen eller läst den första. Boktjuven har jag funderat på att läsa.

  SvaraRadera
 5. The Jane Austen Bookclub låter bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ju "bara" sett filmen, men jag tror du skulle gilla den.

   Radera
 6. Boktjuven har jag läst men blev ingen favorit hos mig.

  SvaraRadera
 7. inreda ett eget bibliotek är roligaste som finns, jag tror jag har The Jane Austen Book Club som dvd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle gärna inreda ett eget bibliotek.

   Radera
 8. nu är det så att jag har läst alla tre böckerna. inte minst den sista! alla var så jätteförtjusta i Boktjuven, men det var inte jag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte Boktjuven var väldigt gripande.

   Radera
 9. Roligt att ha med en egen bok ;-)
  Jag visste inte att det var Fowler som skrivit den boken, trots att jag läst en annan av henne

  SvaraRadera
 10. Boktjuven har jag läst och gillar jättemycket. Tack för de andra tipsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en bok som verkligen grep tag i mig.

   Radera
 11. Jag har läst Fowlers bok, men tror att jag tycker bättre om filmen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att en film kan överträffa boken ibland.

   Radera
 12. Har läst alla tre och de är bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag överlåter åt andra att bedöma den tredje boken ;)

   Radera
 13. Har läst de två först. Ingenting att se låter annorlunda. Vad är det som finns på övervåningen egentligen? Kanske måste läsa boken och ta reda på det!

  SvaraRadera
 14. Har lite delade meningar om boktjuven, men den var ändå bra :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt fantastiskt grepp att göra Döden till berättare.

   Radera
 15. Din bok har jag inte läst, men det känns lite fascinerande att ha utrymmen i sitt hus man aldrig sett.

  SvaraRadera