söndag 9 februari 2020

En smakebit på söndag - Nattspår

Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet den här veckan är bloggen Betraktninger - tanker om bøker. Boken jag läser heter Nattspår och är skriven av Karin Aspenström.

Efter att ett blogginlägg fått spridning i högerextrema kretsar tvingas författaren Kaj Lomme fly storstaden. Han köper ett förfallet hus i det lilla samhället Svartbol, djupt inne i de värmländska skogarna.
Snart förstår Kaj att han är iakttagen i det gamla huset. Han upplever en närvaro i rummet och får en känsla av att någon som tidigare bott där vill honom något. I väggarna hittar han brev och anteckningar från en höst i slutet av trettiotalet då en tragisk händelse ägde rum i byn. Gradvis börjar Kaj förstå att platsen han kommit till bär på en mörk hemlighet.
Ett bortglömt hatbrott och en kärlekshistoria som fick ett blodigt slut grävs upp igen. Men ju närmare Kaj kommer gåtans svar, desto tydligare blir det att någon vill ha bort honom från Svartbol...

Smakebiten är hämtad från sidan 52:

I nästa ögonblick kom ljudet tillbaka. Han var stilla. Tassande steg, lätta som en viskning. Han snodde runt, lyste bakom sig. Det var helt tomt. Han hörde ljudet igen, längre bort den här gången. Han gick i riktning mot det, lyste överallt. Väggarna var kala, men ingen syntes till. Golvet knakade igen och han vände sig om. Tyckte sig se en skugga försvinna över tröskeln in mot rummet han nyss varit i och han sprang dit.
"Hallå?" ropade han. "Någon där?"

34 kommentarer:

 1. Usch, det där hade till och med jag upplevt som obehagligt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte helt klar på om det är en deckare eller en spökhistoria jag läser. Välskriven är den i alla fall.

   Radera
 2. Svar
  1. Ja, något är det ju som döljer sig här.

   Radera
 3. En pippi på omslaget! Då reagerar jag direkt :) Den låter väldigt spännande och jag blir riktigt sugen. Frågan är om den är för läskig för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läskig är den inte. Inte än i alla fall.

   Radera
 4. Åh, det låter ju hur bra som helst ju! Tack för tips och smakebit!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har hunnit läsa ungefär hälften av boken nu och jag tycker den är bra.

   Radera
 5. alltså, usch! för knakande golv och tassande steg när en är ensam hemma! och skuggor i buskarna i trädgården och fotavtryck i snön... tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hör steg ibland på övervåningen fastän ingen är där. Vårt hus är byggt 1976. Jag trodde det bara jag som fått för mig saker, men så sent som för några veckor sedan fick jag veta att hustrun och hemmavarande dottern också hör stegen ibland.

   Radera
 6. Jag hoppas det inte är en deckare, för jag blev sugen att läsa den och är ingen deckarfantast. Bara omslaget är ju fantastiskt. Och bra omdömen har den fått, så tack för smakbit, blir till att lägga till den långa läslistan. Trevlig söndag

  SvaraRadera
 7. Oj, jösses, det där verkar ju jättespännande! Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har nog hänt saker i det där gamla huset.

   Radera
 8. Låter ju jättespännande! Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul med böcker vars författare man inte hört talas om tidigare. Det var en tillfällighet att jag träffade författaren och fick hennes bok.

   Radera
 9. Tack för smakebiten, det låter otroligt spännande.

  SvaraRadera
 10. Den här har jag hört gott om, lite nyfiken. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 11. Ukjent bok for meg. Takk for smakebiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte om den har översatts till norska.

   Radera
 12. Tack för smakbiten - verkar vara en spännande bok!

  SvaraRadera
 13. Din smakbit låter jätte bra. Måste nog läsa den. Tack för tips! Ha en fortsatt trevlig kväll mvh Nina

  SvaraRadera
 14. Tack för en spännande smakbit.

  SvaraRadera
 15. Den låter läskig och kanske t o m för läskig för mig. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 16. Jag brukar sällan tycka att böcker blir riktigt läskiga, men den där smakbiten fick mig att lyssna efter ljud, ensam hemma i vårt gamla 1800-talshus... Tack för smakbiten, den författaren kan verkligen skapa spänning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Boken är inte läskig, men den är välskriven.

   Radera