måndag 10 februari 2020

Authors & Characters - Ester

Lyrans Noblesser har en utmaning, som  går ut på att hon väljer ett namn, och sedan är uppgiften att berätta om en författare och en litterär figur med det namnet. Det är tillåtet att välja andra former av namnet. Den här veckan är namnet Ester.

Jag ska erkänna att jag inte har läst något av Ester Blenda Nordström, men hon är så intressant att hon bör lyftas fram.
Hon levde 1891-1948. Hon blev sålunda bara 57 år, men så mycket hon hann med under den tiden! Hon har kallats för Sveriges första undersökande reporter. Hon arbetade som piga en månad som förutom en reportageserie även resulterade i en bok - En piga bland pigor.
Ester Blenda Nordström deltog som journalist aktivt i det politiska spelet kring bondetåget,  hon var svenskt sändebud och deltog i arbetet för att  undsätta svältande under finska inbördeskriget, arbetade som nomadlärare åt samiska barn, red mula på bergsstigar i Sydamerika, upplevde jordbävningar i Japan, reste som luffare på godstågen i USA, stred för kvinnlig rösträtt med Elin Wägner och deltog i en flerårig expedition till Kamtjatka.
Men hon är också känd som författare av flickböcker. Den första boken hette En rackarunge. Det sägs att Astrid Lindgren inspirerades av Ester Blenda Nordström.

Så har vi ju Ester i Bibeln. Hon är huvudperson i Esters bok (som inte är skriven av henne). Esters bok är tillsammans med Höga Visan de enda av Bibelns böcker där Gud inte finns nämnd.
För att göra en lång historia kort så gifter sig den persiske härskaren Ahasveros med den vackra judiska flickan Ester. 
Esters fosterfar är Mordokai. Ahasveros utnämner Haman till premiärminister. Mordokai vägrar att böja knä för Haman, vilket gör denne rasande. När Haman får veta att Mordokai är jude vill han döda alla judar.
Ester förmår Ahasveros att låta henne uppmana rikets alla judar att sätta sig emot Hamans mordiska planer och döda dem som försöker mörda dem. Haman hängs och 75000 perser dödas.
Än idag firar judarna Purimfesten till åminnelse av detta. En fest som brukar äga rum i mars. Man äter hamantasch (en kaka) och dricker stora mängder alkohol.

16 kommentarer:

 1. hade inte koll på Ester i bibeln... många namn olika

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag minns inte om Ester hette Ester på finska...

   Radera
  2. Hon heter Ester på finska också:"Kun kuninkaan käsky ja määräys oli tullut tunnetuksi ja neitoja koottiin suurin joukoin Susan kaupunkiin haareminvalvoja Hegain huostaan, Esterkin joutui kuninkaan palatsiin Hegain hoiviin. Neito miellytti haareminvalvojaa, ja hän pääsi tämän suosioon. Hegai järjesti hänelle tuota pikaa kauneudenhoidon ja elatuksen, antoi hänelle seitsemän valikoitua palvelijatarta kuninkaan palatsista ja siirsi hänet ja hänen palvelijattarensa haaremin parhaaseen osaan. Ester ei paljastanut kansallisuuttaan eikä syntyperäänsä, sillä Mordokai oli kieltänyt häntä sitä tekemästä. Mordokai itse kuljeskeli joka päivä haaremin sisäpihan lähistöllä saadakseen tietää, mitä Esterille kulloinkin kuului."

   Radera
 2. Ester Blenda är verkligen fascinerande!

  SvaraRadera
 3. Jag har en roman om Bibelns Ester, den ska jag ta och läsa igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, den skulle jag också vilja läsa. Vad kan den heta månntro?

   Radera
 4. Ester i bibeln känner jag inte till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får helt enkelt läsa Esters bok :)

   Radera
 5. du fick ha Esters bok för dig själv. visste att du skulle välja den, Robert

  SvaraRadera
 6. Hade också missat Bibel-Ester totalt, och då är jag ändå uppvuxen i Bibelbältet :)

  SvaraRadera
 7. Ester Blenda Nordström har jag inte heller läst något av, men jag förstår ju nu att man borde försöka göra det.

  SvaraRadera