måndag 17 februari 2020

Authors & Characters: Josef

Lyrans Noblesser har en utmaning, som  går ut på att hon väljer ett namn, och sedan är uppgiften att berätta om en författare och en litterär figur med det namnet. Det är tillåtet att välja andra former av namnet. Den här veckan är namnet Josef.


Författaren Joseph Roth var en österrikisk författare, som jag stiftade bekantskap med av en ren tillfällighet. Jag tänkte låna en bok av Philip Roth och tog helt enkelt fel. Boken jag lånade hette Job, och jag blev mycket förtjust i den och tänkte att det kanske kan bli ett Nobelpris för den käre Roth i alla fall. Men den Roth som skrivit den boken avled 1939.

HÄR kan ni läsa om boken Job och om mitt litterära schabbel.

Sedan ska jag givetvis ta med någon Josef från Bibeln, och då tror ni säkert att det ska bli snickaren som var trolovad med jungfru Maria, men icke sa Nicke!

Istället väljer jag Josef från Arimataia. Denne var en judisk ledare och medlem i Sanhedrin, som var det styrande rådet. I hemlighet var han en lärjunge till Jesus. När Jesus hade dött lyckades Josef få möjlighet att ta hand om kroppen, och han begravde Jesus i den grav som han utvalt åt sig själv.

6 kommentarer:

 1. Svar
  1. Det borde inte få finnas två författare med det efternamnet :D

   Radera
 2. ibland kan man gör intressanta fynd i fel hyllor :)

  SvaraRadera
 3. jag tänker på Radetzkymarschen tänker jag på när jag hör namnet Joseph Roth. så du tycker att Josef från Arimatea är en fiktiv person? då får du nog läsa "min" Josephs böcker

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, inte fiktiv. Däremot en litterär gestalt i den meningen att han förekommer i en bok.

   Radera