torsdag 18 mars 2021

Helgfrågan v. 11

Helgfråga från Mias bokhörna. Mia köpte en nyutgiven bok till fullpris i oktober ifjol, men såg sedan att den var med på rean i februari i år. Helgfrågan lyder:

Vad tror ni det beror på att relativt nya böcker reas ut?

Bonusfråga: Gillar ni att påta i trädgården/balkongen?

Böckernas livslängd blir allt kortare. Det är inte lönsamt att hålla dem i lager. Därför är det svårt att i bokhandeln hitta böcker som har ett par år på nacken. Överblivna böcker på förlagen mals ner. Om det är riktigt populära böcker så har förlagen ett speciellt knep. Böckerna ges ut till fullpris och bokälskare köper de böcker de väntat på, kosta vad det kosta vill. Då har förlagen gjort en god vinst på detta. Sedan trycks det en ny upplaga till rean med ett sämre papper, annars skulle reaböckerna inte bli lönsamma.

Påta i trädgården? Tyvärr är jag väldigt ointresserad av det. Jag önskar att jag tyckte det var roligt att rensa ogräs, men det gör jag inte. Gräsmattan måste ju klippas, men tack och lov har vi en robot till det.

9 kommentarer:

 1. nya upplagor för bokrea trycks inte så ofta längre, så var det förr... rensa ogräs är väl inte det enda i en trädgård, fixa en mysig läshörna är mysigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaså, görs inte det så ofta längre? Det visste jag inte.

   Radera
 2. nä, det trycks inte nya upplagor till rean. lite lagom trädgårdsarbete är inte fel. och då menar jag verkligen lite och lagom

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, trädgårdsarbete ska inte överdrivas.

   Radera
 3. Jag letar efter en bok till min Dustland serie helt omöjligt att hitta. Men säkert går det ett par år så kommer de i nytryck på ett nytt förlag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, är böckerna tillräckligt populära så dyker de säkert upp.

   Radera
 4. Man behöver inte rensa ogräs så fruktansvärt noggrant, tycker jag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, men betydligt mer noga än vad jag gör...

   Radera
 5. Låter konstigt, att det skulle tryckas upp nya upplagor för rean, kan det verkligen stämma?

  SvaraRadera