tisdag 11 oktober 2022

Som en riktig man av Lena Liljendahl

Titel: Som en riktig man 

Författare: Lena Liljendahl

Förlag: Modernista (2022)

Antal sidor: 208

Johan har sett fram emot att bli pappa i hela sitt liv, men när det väl händer är han ändå inte beredd. Trots varningarna har han inte kunnat föreställa sig vad oron, vaknätterna och förkylningsvabbandet skulle göra med honom. Och ändå finns det - tack vare ett välordnat samhälle - både fadervårdscentral och papparum på de stora arbetsplatserna. Allt för att männen ska kunna fullgöra sin viktigaste uppgift: att ta hand om sin avkomma. Men Johan håller på att gå sönder inombords. Att både ta hand om ett litet barn och sköta ett deltidsjobb som marknadsassistent är svårare än han trodde. Samtidigt har hans fru Sara fullt upp med sitt chefsjobb och kan varken erbjuda stöd eller tröst. Situationen blir en stor prövning för förhållandet - och inte blir det bättre när de anställer barnpojken Pål. Som en riktig man är en skarp, engagerande och underhållande roman om vad som händer när könsrollerna kastas om.

Som en riktig man av Lena Liljendahl är riktigt underhållande och stundtals tankeväckande. Tänk om det vore självklart att det var mannens uppgift att ta hand om barnen och sköta hemmet samtidigt som kvinnorna gör karriär. Givetvis kan inte kvinnan vabba. Hennes arbete är alldeles för ansvarsfullt.

Dock kan man ju konstatera att boken inte speglar de genomsnittliga förhållandena. Liljendahl skriver om par där den ena (i boken givetvis kvinnan) har ett chefsjobb. I verkliga livet är de flesta par människor som går till alldeles vanliga jobb som fabriksarbetare, lokförare, undersköterska och så vidare. Men om författaren hade valt den utgångspunkten, så hade det varit svårare att få fram bokens poäng.

Men en intressant och rolig bok är det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar