onsdag 26 oktober 2022

Veckans kulturfråga v. 43 2022

Dags för veckans kulturfråga hos Linda som har bokbloggen enligt O. Den handlar om hur skönlitteraturen kan påverka oss. Veckans kulturfråga lyder: 

Vilken skönlitterär bok förändrade ditt sätt att se på livet?

Det är väl lite väl häftigt att påstå att någon skönlitterär bok förändrade mitt sätt att se på livet, men jag tänkte i alla fall lyfta fram en bok som visat på vikten att ha rätt perspektiv på saker.

Boken heter Gullivers resor och är skriven av Jonathan Swift. Jag misstänker att många tänker på en gullig barnberättelse om en ung man som kommer till lilliputtarnas land. Men boken är absolut inte någon barnbok. Prästen Jonathan Swift var en misantrop som levde på 1700-talet. Han har blivit känd som en av världshistoriens främsta satiriker och Gullivers resor (som i original hade den klatschiga titeln "Travels into several remote Nations of the World. In Four Parts. By Lemuel Gulliver, First a Surgeon, and then a Captain of Several Ships.") I allegorins form angriper han samhället.

Visst hamnar Gulliver i lilliputtarnas land. Där kan han studera deras samhälle. Vid hovet finns två partier, som skiljs åt genom längden på skornas klackar. När Lilliput tänker dra ut i krig mot grannön Blefuscu, därför att de båda länderna har vitt skild ideologi - de tvistar om från vilken ända man ska knäcka ett ägg - lämnar Gulliver landet.

Han hamnar då i Brobdingnag, som är jättarnas land. Nu är det plötsligt Gulliver som är en lilliput. Jättarna har svårt att betrakta honom som människa. Den stora behållningen för mig är när Gulliver för en av jättarna beskriver Englands politiska liv. Ivrigt beskriver han skillnaden mellan de båda partierna Tory och Whig. Jätten lyssnar roat och när Gulliver är klar frågar han: "Och vad är du lille vän. Är du en tory eller en whig?" För jätten framstod skillnaden mellan de två partierna i England som lika löjliga som det Gulliver ansåg om lilliputtarna. Finns det inte en lärdom att dra här? Vi blir matade med "information" om hur enorm skillnaden är mellan de två regeringsalternativen som stod mot varandra i årets val, men kanske är inte skillnaden så enorm i ett större perspektiv.

Även Gullivers senare resor är intressanta och roande, men skaffa boken och läs själv :)

4 kommentarer:

 1. jo, det var politik, som många böcker, speciellt i länder med censur, satir över dåtidens sociala förhållanden. Läste du den som yngre? Hur påverkade den ditt liv?
  I ett avsnitt i Morden i Midsomer använder man Swifts sätt att binda ett offer i marken i en miniatyrby... inte gulligt heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Framför allt tycker jag att den ger en insikt i att inte ha för höga tankar om sig själv och sina egna åsikter. Det som jag är övertygad om är riktigt kan vara något löjligt för någon annan.

   Radera
 2. Gullivers resor är en riktigt spännande bok! Synd att det alltid är just delen om lilleputtarna som lyfts fram. Minns att Bamse gjorde serier även av de andra delarna. Då väcktes mitt intresse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att Bamse gjort serier av de andra delarna visste jag inte. Så kul! Ja, synd att det bara handlar om lilliputtarna. Det blir så vansinnigt gulligt, men det var inte Swifts avsikt.

   Radera