tisdag 25 oktober 2022

Tisdagstrion: Skola & arbetsliv

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat skola och arbetsliv. Här är min trio:  

Bakom din rygg av Sofie Sarenbrant utspelar sig på en frisersalong, och det är ju en arbetsplats. Allt förändras när Angelina börjar jobba på Salong De Luca, Östermalms hetaste frisörsalong. Ägaren Stefano har bara ögon för henne och ser inte längre åt sin kollega Jenny. Driven av svartsjuka bestämmer sig Jenny för att ta reda på vem som döljer sig bakom Angelinas perfekta fasad.Samtidigt hittas en av salongens kunder mördad, och det dröjer inte länge förrän ytterligare ett dödsfall sker. Under den välpolerade ytan utvecklas ett farligt psykologiskt spel som hotar att ödelägga liv. Misstankarna växer sig allt starkare, men sanningen avslöjas inte förrän det är alldeles för sent.

Det här är en riktigt spännande bok. Här dör flera av salongens kunder. Finns det ett samband? Och vad kan motivet vara? Sarenbrant har valt ett intressant grepp där hon låter de tre frisörerna Stefano, Angelina och Jenny omväxla som huvudpersoner i kapitlen. Man får samma historia berättad, men från olika personers perspektiv, och då förstår man att allt är mer komplext än man kanske tror till en början. Kapitlen är korta, och de blir ännu kortare mot slutet. Det gör att tempot och därmed spänningen stegras. Ett mycket bra grepp som gör denna bok till en riktigt läsvärd spänningsroman.

Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark-Elfgren är första delen i Engelsforstrilogin. Till stor del utspelar den sig på skolan i Engelsfors.

Det är en bok med mycket magi, men vi får även en inblick i de unga flickornas liv. Det är inte så lätt att vara tonåring. Det är förälskelser som känns som de betyder allt, det är avundsjuka och svartsjuka. Där finns en flicka som är upp över öronen förälskad i sin lärare. Personporträtten känns äkta. Så kan det säkert vara att vara 16-17 år.

Flickorna måste hålla ihop, men det är inte så lätt. Ibland hatar de varandra. Men när de inser att ondskan tänker döda dem, en efter en, måste de till slut konfrontera sin gemensamma fiende. Men vem är denna fiende? De har fått veta att de är utvalda och har till uppgift att skydda världen mot de demoner som attackerar, men så mycket mer vet de inte.

Boken vänder sig till ungdomar och unga vuxna, så jag tillhör inte målgruppen. Men jag tyckte den var riktigt bra. Bitvis var den mycket spännande; en bladvändare som jag hade svårt att lägga ifrån mig.

Järnmärkt är Helén Wighs debutroman, och det var en bok som jag var riktigt nyfiken på. Att veta att det utspelar sig i Värmland på 1800-talet triggade mig verkligen. Det mesta kretsar kring gruvan, där arbetarna jobbade hela sitt arbetsliv.

Författaren har gjort en grundlig research när det gäller förhållanden i en värmländsk gruvby för 170 år sedan och det ska hon ha all heder av. Dock har förtjusningen i att få berätta om detta stundtals verkat menligt på berättelsen. Bitvis blir historien lite seg och det är först på slutet som det blir spännande.

Någon enstaka gång tror jag att Wigh har tagit miste på hur det var i Sverige på 1800-talet. Huvudpersonen gör korstecken flera gånger, och det verkar otroligt att någon skulle ha gjort det vid den här tiden. Korstecknet ansåg som katolskt och det var först 1873 som det blev tillåtet för svenska medborgare att konvertera till katolicismen och ända till 1951 var det förbjudet för katoliker att utbilda sig till och arbeta som lärare, sjuksköterskor och läkare.

Men det som jag tycker är det största problemet med romanen är att själva komplotten känns osannolik. Jag kan helt enkelt inte förmå mig att tro att något dylikt skulle kunna ha ägt rum. Åtminstone en av de ansvariga tycks helt sakna motiv för sitt handlande.

Läs gärna denna roman som en skildring av ett hårt klassamhälle där människor fick slita ihjäl sig för en usel avlöning. Som deckare är den dock svag.

18 kommentarer:

  1. den frisören har jag inte vågat besöka, eller läsa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä, det finns så många frisörer att välja på. Men boken är bra!

      Radera
  2. Bakom din rygg och Cirkeln har jag läst. Det var nära att Cirkeln fick vara med i min trio.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den var den bok med skolanknytning jag kom på. Två år i varje klass kändes lite för gammal :)

      Radera
  3. Jag har inte läst någon av dessa böcker däremot känner jag till Sofie Sarenbrandt såklart, funderar på om jag ska läsa hennes böcker. De är ju väldigt populära :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. De är kanske populära av en anledning :)

      Radera
  4. De två översta har jag läst men tänkte inte alls på dem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns ju många böcker att välja på.

      Radera
  5. Järnmärkt verkar vara en bok i min smak. Tack för tipset!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod! (Även om jag var kritisk till deckardelen.)

      Radera
  6. Cirkeln är den enda jag har läst av dina tre. Jag har funderat på om jag kanske vill läsa Sarenbrants bok, men har inte bestämt mig 🙂

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tyckte i alla fall att Bakom din rygg var riktigt bra.

      Radera
  7. Cirkeln har jag läst men jag lyckades väl inte ställa in mig på rätt kanal för jag tyckte att den var tråkig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har förstått att reaktionerna har varit olika, men de flesta tycks ha varit positiva.

      Radera
  8. Cirkeln är den enda av dina som jag har läst. Jag tyckte riktigt bra om serien.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bara detta att man plöjde igenom 1800 sidor för att komma fram till slutet visar att vi tyckte om den :)

      Radera
  9. Cirkeln har jag läst, men förstod nog inte storheten med den om jag ska vara ärlig.

    SvaraRadera