torsdag 21 april 2016

Veckans ord på A

Linda med bloggen enligt O har kommit med en ny alfabetsutmaning. Varje vecka kommer hon att presentera fem ord på en bokstav. Dessa ska vi associera med böcker. Våra tolkningar av detta är tämligen fria, men det ska handla om böcker eller författare. Första bokstaven är givetvis A.

alltid
Bödeln av Per Lagerkvist. Författaren låter bödeln representera ondskan. Mänskligheten kallar alltid på honom.

alkohol
Brännvinsfursten av Torgny Lindgren. Bokens huvudperson är den store brännvinshandlaren L O Smith. Han är gammal och vill ge ut sina memoarer. Mödosamt formulerar han dem, trots att man förstår att sonen Otto till varje pris vill förhindra att de ges ut. Man får följa brännvinsfurstens liv genom hans tankar som han vill sätta på pränt. Han upplever sig ha blivit lurad, inte minst av sonen, men har han det? Det är ju hans version vi får läsa.

alldaglig
Här väljer jag Ernest Hemingways Den gamle och havet. Boken är absolut inte alldaglig, men den gamle fiskaren är det. Det är egentligen inte något särskilt med honom. Ändå lyckas Hemingway skapa en bok som vann Pulitzerpriset och året därpå Nobelpriset i litteratur.

analfabet
Här är svaret givet. Jonas Jonassons bok Analfabeten som kunde räknaNombeko Mayeki växer upp i Soweto i Sydafrika under apartheidtiden. Hon betraktas som analfabet, vilket hon inte är. Hon är för övrigt oerhört duktig på att räkna.
På underliga vägar hamnar hon hos en sydafrikansk ingenjör, som har i uppgift att tillverka sex atombomber. Det blir av misstag sju, och en av dem råkar Nombeko ta med sig till Sverige.
Där träffar hon två tvillingbröder som båda heter Holger. Fast det är bara en av dem som existerar enligt myndigheterna. Det är den ickeexisterande Holger, som blir Nombekos pojkvän.

associera
Bilquis Begum Sheikhs bok Hon vågade lämna islam. Den handlar om författaren själv och de dödshot som upplevde sedan hon konverterat till kristendomen. Detta får mig att associera till händelser i svenska flyktingboenden där kristna flyktingar förföljs av de muslimer de flytt från.

6 kommentarer:

 1. borde läsa Brännvinsfursten känner jag. den har ju anknytning till Blekinge. och Torgny Lindgren är alltid läsvärd

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte att den här boken var läsvärd.

   Radera
 2. Spännande svar. Jag gillar Den gamle och havet skarpt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den är fin. För att inte nu tala om filmatiseringen med Spencer Tracy i huvudrollen!

   Radera