torsdag 28 april 2016

Veckans ord på B

Linda med bloggen enligt O har  en alfabetsutmaning. Varje vecka presenterar hon fem ord på en bokstav. Dessa ska vi associera med böcker. Våra tolkningar av detta är tämligen fria, men det ska handla om böcker eller författare. Veckans bokstav är B.

begåvad
Jag väljer Millenniumserien av Stieg Larsson. Skälet är huvudpersonen Lisbeth Salander, som utan tvekan är en begåvad person, trots att hon knappast har det som brukar kallas social kompetens.

beundra
Jag beundrar författarinnan Harriet Beecher Stowe (1811-96). Hon skrev boken Onkel Toms stuga. Den var på sin tid den mest spridda boken i USA efter Bibeln och anses ha spelat en stor roll i arbetet med att avskaffa slaveriet.

bov
Pippi Långstrump av Astrid Lindgren därför att Dunderkarlsson och Blom är såna rara bovar.

bröllop
Hemsöborna av August Strindberg. Det blir ju faktiskt bröllop när Karlsson och Madame Flod gifter sig.

bur
Khaled Hosseinis Tusen strålande solar. Mariam tvingas vid femton års ålder gifta sig med en trettio år äldre man. Hon misshandlas och förödmjukas, men har ingen möjlighet att ta sig därifrån. Dörren är inte låst, men ändå är hon lika inspärrad som om hon hade varit instängd i en bur.

8 kommentarer:

 1. Dunderkarlsson och Blom är ju bovar du bara måste älska :). Din bur var verkligen passande. Smart svar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, med sådana bovar gör det nog inte så mycket om poliserna är som Kling och Klang :)

   Radera
 2. Vilka fina val. Blev påmind om att jag vill läsa Khaled Hosseinis tredje bok. Och visst är Dunder-Karlsson och Blom söta! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hosseinis böcker är mycket läsvärda!

   Radera
 3. Lisbeth Salander var ett bra val!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon är speciell på många sätt.

   Radera