tisdag 30 januari 2018

Tematrio - Rasism/slaveri

Dags för Lyrans tematrio. Den här gången är temat rasism/slaveri. Så här skriver Lyran: Temat är inspirerat av en roman jag läser just nu och det är ett tungt men viktigt tema.

Berätta om tre bra böcker eller filmer som handlar om rasism/slaveri!

Lyran hade själv med Dödssynden av Harper Lee i sin trio, så den tar jag inte.

Den första är Harriet Beecher Stowes Onkel Toms stuga.
En bok som när den först kom ut på svenska även hade titeln Negerlifvet i Nord-Amerikas slafstater.
Boken kom ut 1852, och avsikten var att avslöja grymheterna i slavsystemet. Det innebär dock inte att Stowe stod fri från rasistiska tankar. Är vi inte alla barn av vår tid? När hon skriver om en svart kokerska att hon är duktig på att laga mat precis som alla andra av hennes ras, så är detta naturligtvis också ett rasistiskt synsätt. Även positiva omdömen är rasistiska, när de bygger på synen att människan kan bedömas utifrån ras. Och vem skulle idag benämna svarta barn som "krullhuvuden"?
Men man ska inte läsa boken med moderna glasögon, utan istället se till hur den kan ha blivit emottagen på 1850-talet. I USA såldes boken i hela 300 000 exemplar, vilket gjorde den till den mest spridda boken efter Bibeln! Den satte fart på debatten om slaveriet och anses ha haft en stor betydelse för beslutet att förbjuda slaveri i USA.
Harriet Beecher Stowe fick träffa president Abraham Lincoln i början av inbördeskriget, och då ska presidenten ha sagt: "So this is the little lady who made this big war?"
Idag används ibland "Onkel Tom" som en nedsättande benämning på svarta som inte kämpar för sina rättigheter. Det tycker jag är djupt orättvist mot romanens Onkel Tom. Förvisso är han en man som för det mesta finner sig i sin lott och bara önskar sig en god "massa", men i romanen symboliserar han godheten, i bjärt kontrast till slavhandlarna. Den religiösa Harriet Beecher Stowe ville nog förvisso inte att de svarta skulle göra blodig revolution, men hon var övertygad om att om man bara spred informationen om slaveriets omänsklighet, så skulle hennes land avskaffa det. Och hon fick ju faktiskt rätt.

Alex Haleys Rötter är en bok där författaren, själv afroamerikan, söker sina rötter och lyckas komma ända tillbaka till Kunta Kinte, som infångades av slavhandlare i Västafrika och skeppad till Amerika.
Det gjordes en TV-serie av boken, som jag kommer ihåg. En exposé över en mycket lång tid av rasism och slaveri.

David Safier lär vara känd för att skriva böcker med humoristiska inslag. Hans roman Ung i ghettot är dock inte en sådan bok.
Den här boken utspelar sig i det judiska ghettot i Warszawa 1943. 16-åriga Mira smugglar mat för att hon och hennes lillasyster Hanna ska överleva i ghettot. När hon får veta att ghettots alla invånare ska skickas till koncentrationslägren för utrotning ansluter hon sig till motståndsrörelsen. De lyckas stå emot de mäktiga SS-styrkorna längre än förväntat. Mycket längre. Hela 28 dagar.
Man kan lugnt säga att detta inte är någon feelgoodroman och det är heller inte Safiers avsikt. Han har skrivit boken till sina barn, men även till sina farföräldrar som dog i Buchenwald och i Lodz ghetto.
Han ger ingen förskönande bild av hur nazisterna metodiskt arbetade för att utrota judarna. De icke-judiska polackerna är inte intresserade av att hjälpa sina judiska landsmän. Snarast är de glada över att tyskarna utrotar judarna och de hjälper beredvilligt till.
Men det finns även judar som hjälper SS. I en fåfäng förhoppning att själva få överleva finns det judiska poliser som medverkar i gripandet av judar som ska skickas till dödslägren.
Det är en tung berättelse med mycken sorg. Samtidigt finns det, mitt i all förtvivlan, möjlighet att finna kärlek, om än bara för en kort tid.
Idag ökar antisemitismen i Sverige, inte minst på grund av invandringen av muslimer. Jag rekommenderar denna bok varmt för alla som vill få en ökad förståelse för vad antisemitism i praktiken kan innebära.

11 kommentarer:

  1. Rötter och Ung i ghettot har jag läst.

    SvaraRadera
  2. Böcker jag läste för väldigt länge sedan. Tack för påminnelsen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte Ung i ghettot dock, för den har jag inte läst.

      Radera
    2. Jag rekommenderar den verkligen!

      Radera
  3. Bra trio, tänkte på Haley, har läst boken och sett filmen, Onkel Toms stuga är en riktig klassiker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Onkel Toms stuga är nog en av de böcker i världslitteraturen som haft störst påverkan på det omgivande samhället.

      Radera
  4. Ja Rötter såg man ju som TV-serie, inte läst dock. Onkel Toms stuga och Ung i ghettot vill jag läsa, också. Bra trio!

    SvaraRadera
  5. det var ju klart att du också hade tagit Onkel Toms stuga. Rötter glömde jag, men jag minns att jag var väldigt tagen av TV - serien

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kändes svårt att gå förbi Onkel Toms stuga 😉

      Radera