söndag 28 januari 2018

En smakebit på söndag - Resan tillbaka

Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet är bloggen Betraktninger - tanker om bøker. Boken jag läser nu är Resan tillbaka av Karina Johansson.

Olga bodde hos familjen Björksjö på Carlsbergs gård i många år, fram till en natt sommaren 1980 då herrgården brann och familjen omkom. Polisen betraktade branden som en olycka. Olga däremot var övertygad om att någon tänt på. Nästa morgon hittade hon Aika Matka, en till synes oansenlig ört som besatt oanade krafter. Den kunde åstadkomma tidsresor.

Med dess hjälp skickar hon trettiosju år senare sitt barnbarn Ellinor tillbaka i tiden för att ta reda på vad som faktiskt hände.

Smakbiten är hämtad från bokens inledning:
Branden lyste upp den skumma sommarnatten. Lågorna formades till en orange ljuspelare som steg mot himlen och kunde ses av alla Sunnebor som var vakna så här sent, en timme efter midnatt en julinatt 1980. En bit nedanför gården lekte skenet i vattenytan och människor samlades för att se hur huset långsamt gick upp i rök. För många av dem var det en spännande händelse. Men inte för henne. Varje gång en glasruta exploderade ryckte hon till och backade några steg och till slut stod hon inte ut längre. Hon vände ryggen till, drog in luft i lungorna och skrek ut sin förtvivlan över branden som tagit de fyra människor som stod henne närmast. De, som betydde allt.

20 kommentarer:

 1. tack för läskig smakbit, eld är jag rädd för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, eld kan vara vacker men också mycket skrämmande.

   Radera
 2. Den här har jag långt ner i läshögen men har sett så mycket bra om den att jag riktigt längtar tills dess tur kommer. :)

  SvaraRadera
 3. Jag blev först väldigt förvirrad... 37 år senare och så står det 1980 inne i texten... Det känns ju som att 1980 var alldeles nyss. Nu känner jag mig jättegammal ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag ber kunder (husägare) om deras personnummer så kan det börja på 96... Känns jättekonstigt.

   Radera
 4. Den har jag läst. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 5. Svar
  1. Karina Johanssons böcker är mysiga.

   Radera
 6. vilken förtvivlad belägenhet! tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 7. Tack för smakbiten, det verkar vara en spännande bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den kan nog vara både spännande och mysig att läsa.

   Radera
 8. Den boken gillade jag. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 9. Takk for en smakebit som gjorde meg veldig nysgjerrig!

  SvaraRadera
 10. Karina Johansson er ikke oversatt til norsk så jeg setter denne på listen over svenske bøker jeg vil lese. Med en gang jeg ser ordet "tidsresor" blir jeg interessert. Jeg er veldig glad i fantasy, men tidsreiser er min største favoritt uansett hvilken sjanger de dukker opp i :-)
  Ha en riktig fin ny uke!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tidsresor kan sätta fart på fantasin.

   Radera