måndag 15 januari 2018

Tematrio - Lögner och svek

Måndag och dags för Lyrans första tematrio detta år. Den här gången är temat lögner och svek. Så här skriver Lyran: Dags för årets första tematrio! Ämnet är inte så trevligt, men ofta skildrat på ett spännande sätt.

Berätta om tre böcker vars handling bygger på lögner och svek!

Vi mot er är uppföljaren till Björnstad. Den känns självklar här. Det står på baksidan att det är en fristående uppföljare. Det håller jag nog inte med om. Jag rekommenderar alla som vill läsa Vi mot er att först läsa Björnstad. En tredje del är planerad.
I den här delen är vi tillbaka i det lilla samhället Björnstad. Ett samhälle där ishockeyn betyder allt. Eller nästan allt. Egentligen är det väl så att ishockeylaget blir det som håller människor samman på en ort där rädslan för arbetslöshet hänger över dem.
I den första boken fick vi se hur ett förfärligt brott delar samhället. Kan man ställa sig på ett ungt brottsoffers sida, om det innebär att ishockeylagets framtid hotas? Svaret borde vara ett tveklöst ja, men så enkelt är nu inte livet och världen.
I Vi mot er dyker nya motsättningar upp. En ung spelares innersta hemlighet avslöjas, och gamla lojaliteter utmanas.
Precis som den första boken, är detta en riktigt bra roman. Fredrik Backman avbryter ibland berättandet och börjar filosofera kring hur människor reagerar, och då blir han riktigt bra.
Hans språk tycker jag lämnar en del övrigt att önska, men jag kan ha överseende med det när berättelsen är så bra. Läs Björnstad om ni inte har gjort det. Och läs därefter Vi mot er!

Bakom din rygg av Sofie Sarenbrant utspelar sig på en frisersalong. Allt förändras när Angelina börjar jobba på Salong De Luca, Östermalms hetaste frisörsalong. Ägaren Stefano har bara ögon för henne och ser inte längre åt sin kollega Jenny. Driven av svartsjuka bestämmer sig Jenny för att ta reda på vem som döljer sig bakom Angelinas perfekta fasad.
Samtidigt hittas en av salongens kunder mördad, och det dröjer inte länge förrän ytterligare ett dödsfall sker. Under den välpolerade ytan utvecklas ett farligt psykologiskt spel som hotar att ödelägga liv. Misstankarna växer sig allt starkare, men sanningen avslöjas inte förrän det är alldeles för sent.
Det här är en riktigt spännande bok. Här dör flera av salongens kunder. Finns det ett samband? Och vad kan motivet vara? Sarenbrant har valt ett intressant grepp där hon låter de tre frisörerna Stefano, Angelina och Jenny omväxla som huvudpersoner i kapitlen. Man får samma historia berättad, men från olika personers perspektiv, och då förstår man att allt är mer komplext än man kanske tror till en början. Kapitlen är korta, och de blir ännu kortare mot slutet. Det gör att tempot och därmed spänningen stegras. Ett mycket bra grepp som gör denna bok till en riktigt läsvärd spänningsroman.

Fjärde riket är en ungdomsbok. Det är Maria Nygrens andra roman.
Blenda är ensamvargen som drömmer om att stå i centrum och bestämma. LSD är bra i skolan men har ingen riktig livsgnista. Penny blir ständigt en kopia av den hon pratar med och har för länge sedan glömt vem hon är. Tillsammans studerar de Hitlers väg till makten i ett grupparbete i skolan. Och plötsligt inser de hur skolans drottning Hedvig ska störtas. Alla som känner sig osynliga och utanför kommer att tacka dem. Men snart glömmer Blenda vad hon egentligen kämpar för. Det enda viktiga blir att behålla makten. Till vilket pris som helst.
Jag var lite förundrad när jag såg titeln och baksidestexten. Är det en handbok för dem som vill använda Hitlers metoder för att få makt? Men så är det givetvis inte. Istället handlar det mer om maktberusning. Det kan vara en skön känsla att stå i blickfånget och veta att man styr över sin lilla del av universum, men vad ska man göra med makten när man väl har fått den? All makt korrumperar. Absolut makt korrumperar absolut. 
När skolans nya ledare bland eleverna (Blenda) har fått den position hon eftersträvat, måste hon hela tiden hitta nya sätt för att befästa sin makt. Hennes närmaste vänner märker att de inte längre vill vara med, och nya allianser skapas för att skolan ska befrias från Blenda.
Samtidigt handlar boken om en skola där vuxenvärlden inte tar ansvar. En skola där lärarna inte har en självklar auktoritet i klassrummet.

12 kommentarer:

 1. Bakom din rygg finns min trio också.

  SvaraRadera
 2. inte läst någon, bara om dessa böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Backmans böcker om Björnstad är mycket läsvärda!

   Radera
 3. "Fjärde riket" tror jag kan vara en jättebra bok att ha som diskussionsunderlag - i en bokklubb, i en klass eller andra grupper. Viktigt ämne!

  SvaraRadera
 4. har inte läst någon av böckerna, men Sarenbrant är jag lite nyfiken på

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hennes bok är riktigt läsvärd. (Om man gillar genren förstås.)

   Radera
 5. Sarenbrant har jag läst och Fjärde riket står ännu oläst i bokhyllan.
  Och någon gång ska jag väl läsa Backmans böcker.📚

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hans första böcker om Ove, Britt-Marie och Mormor är roliga att läsa. Björnstadsböckerna har ett viktigt budskap.

   Radera
 6. Sarenbrant ska jag läsa, har hennes första bok oläst i hyllan. Fjärde riket läste jag för någon vecka sedan. Gillar språket och personskildringarna men tyckte inte författaren lyckades göra handlingen trovärdig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan hålla med dig om att handlingen inte är helt trovärdig, men jag gillar författarens idé att visa på hur makt kan vara berusande.

   Radera