måndag 29 januari 2018

Lolita

Titel: Lolita
Författare: Vladimir Nabokov
Förlag: Bokförlaget Prisma (1987)
Antal sidor: 307

Vargnatt utmanade sig själv och andra att läsa en klassiker varje månad under årets första halvår (med möjlighet till förlängning.) Jag hoppade på och nu har jag läst den första av de sex jag valde. Det blev Vladimir Nabokovs Lolita.

Av baksidestexten framgår att detta är historien om den 40-årige bildade gentlemannen Humbert Humberts fatala passion för Lolita, den 13-åriga barnkvinnan, "nymfetten", och att boken vid det här laget är en klassiker som har översatts till många språk och även filmats. Det är en gripande kärlekshistoria - trots sitt upprörande motiv - berättad på ett lyriskt mästerligt språk med inslag av både svart humor, ömhet, sinnlighet och poesi.

Låt mig börja med att säga vad Lolita INTE är. Det är inte en pornografisk bok. Jag skulle inte ens kalla den erotisk. Den som till äventyrs kastar sig över denna bok för att få frossa i barnsex kommer att bli djupt besviken.

Visst är det så att Humbert Humbert har en sexuellt förhållande med 13-åriga Dolores, som han kallar Lolita. Men boken är HH:s skildring av sitt liv med särskild tonvikt vid kärleken till den unga flickan. Det märks att författaren är bildad, och jag missar säkert en del eftersom jag oftast inte förstår de franska sentenserna och ofta missar att förstå referenserna till klassisk litteratur.

Baksidestexter är ju reklampelare och behöver inte alltid stämma så väl in. Men jag håller med om att det är en gripande kärlekshistoria och att det är ett vackert språk. Den torra humorn uppskattar jag också.

Tyvärr förstår jag inte slutet. Jag tänker inte "spoila" men kan konstatera att jag inte hängde med i svängarna i bokens slutuppgörelse.

Trots detta tycker jag att detta är en bok som jag kan rekommendera. Låt dig inte skrämmas av ämnet om en vuxen mans sinnliga kärlek till ett barn. Boken innehåller så oerhört mycket mer än detta.

kaosutmaningen får denna bok svara mot punkt 2: En bok som innehåller ett personnamn.

6 kommentarer:

 1. boken räknas ju till världslitteratur, jag plockade hem den från bibliotekets gratishylla, vi får se om jag läser.

  SvaraRadera
 2. Jättekul att du lyckats med första månaden! Då tar vi nya tag för februari :D. Hos mig blir det Peter Pan, vilken ska du läsa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att det blir Djungelboken. Jag visste inte att Peter Pan var en bok. Trodde han var en figur i Skattkammarön (som jag inte heller har läst).

   Radera
 3. Håller helt med dig om Lolita. Jag har tänkt att läsa Att läsa Lolita i Teheran av Azar Nafsi. Som är en biografi om en bokcirkel i just Teheran med kvinnliga deltagare AN var en fd univeristetslärare som inte längre fick undervisa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon är så klart (inte var) en fd universitetslärare som inte fick undervisa för att hon inte ville bära slöja osv. Nu arbetar hon i USA

   Radera