tisdag 12 november 2019

Tisdagstrion: Europa runt

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat Europa runt. Jag blir lite osäker på hur temat ska tolkas. Jag väljer att lyfta fram tre böcker från olika delar av Europa. De utspelar sig i Ungern, Italien och Polen. Här följer min trio:


Första boken blir Izas ballad av den ungerska författaren Magda Szabó.
Efter en kort tids sjukdom avlider Etelkas man Vince, och hennes dotter Iza bestämmer sig då för att ta hand om sin gamla mamma - en kvinna som har vigt hela sitt liv åt hem och familj. Modern lämnar det lilla huset på landet och flyttar in till Izas lägenhet i Budapest. Båda två är de angelägna om att göra sitt bästa av situationen, men trots de goda föresatserna blir det inte som de tänkt sig. Under alldeles för lång tid har de levt helt skilda liv och har olika uppfattningar om det mesta. Missförstånd och konflikter uppstår, och klyftan mellan dem blir bara större och större.

Jag visste egentligen inte vad jag skulle vänta mig av den här boken. Jag hade aldrig tidigare hört talas om författaren, men sprang på den på bokmässan ifjol där den fanns i Nilsson Förlags monter. Jag tyckte om bilden på framsidan och lite fånigt kanske, men boken kändes så skön att hålla i. Jag vet inte om jag har hållit i en bok med danskt band tidigare.

Izas ballad handlar om några medlemmar i en familj och deras närmaste. När fadern dör får Iza för sig att ta med sig sin mor till Izas egen lägenhet i Budapest. Hon gör det med de bästa föresatser, men det är uppenbart att hon tänker ut allting utan att involvera sin mor i beslutet. Modern Etelka ser framför sig hur alla hennes möbler och saker ska göra att lägenheter ser ut precis som det hem hon lämnat. Iza har däremot aldrig haft en tanke på att flytta med gamla, slitna saker. I lägenheter sitter Etelka och krymper alltmer inombords. Ingen behöver henne. Ingen efterfrågar hennes tjänster.
Samtidigt har hon själv en skuld till att det inte går bra. Hon kan inte helt ta till sig att dottern har ett liv, som inte alls liknar det som Etelka känner från hembyn. 
Men ändå känner jag nog att allt hade blivit så mycket bättre om Iza inte hade känt ett så starkt behov av att styra andras liv. 
Izas ballad är en bra bok; en fin berättelse om psykologin i våra förhållanden till dem som står oss närmast. Det är roligt att Nilsson Förlag har specialiserat sig på att översätta böcker från andra språkområden än de vanliga. Språket är vackert, vilket översättaren János Csatlós ska ha en eloge för. En sista korrekturläsning hade dock varit bra, för vid några tillfällen dyker det om dubblerade ord och andra småfel. Dessa förtar dock inte helhetsintrycket att detta är en läsvärd bok, som jag varmt rekommenderar.


Italienska nätter är skriven av den engelska författaren Katherine Webb.
Romanen utspelar sig för snart hundra år sedan. Unga, osäkra Clare Kingsley reser mot sin vilja genom södra Italiens brända landskap. Här ska hon tillbringa sommaren med sin make Boyd, som arbetar för den nyrike markägaren Leandro Cardetta.
När Clare stiger av tåget känner hon genast den laddade stämning som råder i den lilla staden Gioia del Colle. För bortom Leandros lyxuösa villa har spänningen nått bristningsgränsen. Stadens fattiga arbetare söker desperat efter arbete och mat, många av dem är veteraner från första världskriget. En av dem är Ettore. Då Clares och Ettores vägar korsas försvinner hennes hemlängtan i ett slag.
Innan sommaren är slut kommer hjärtan att krossas, våldsam fiendskap gro och omtumlande sanningar att avslöjas. Och Clare kommer att lära sig en läxa för livet...

Det här är en riktigt bra bok. Vi befinner oss i Apulien i södra Italien i början av 1920-talet. Klassmotsättningarna är stora och de fattiga som försöker organisera sig för att kunna få godsägarna att betala en anständig lön blir misshandlade av flåbusar i svarta skjortor - det är de italienska fascisterna som har vuxit fram som politisk rörelse.
Den historien berättar Katherine Webb, men samtidigt handlar boken om en omöjlig kärlekshistoria mellan den gifta engelska unga kvinnan Clare och den fattige lantarbetaren Ettore. Boken är uppbyggd så att vartannat kapitel utgår från Clare och vartannat från Ettore. I början har de inga beröringspunkter, men snart nog träffas de och historierna vävs samman.
Det är het passion under italienska nätter, men båda vet nog innerst inne att de inte kan få varandra. Men vem vill lyssna till förnuftet när hjärtat brinner?
Romanen Italienska nätter är politik, passion och tragik. Där finns kärlek, hat, ondska och ren galenskap. Det är mångfalden av mänskliga egenskaper, goda som dåliga, som gör Italienska nätter till en riktigt läsvärd roman.

Slutligen Ung i ghettot av den tyske författaren David Safier.
David Safier lär vara känd för att skriva böcker med humoristiska inslag. Hans roman Ung i ghettot är dock inte en sådan bok.
Den här boken utspelar sig i det judiska ghettot i Warszawa 1943. 16-åriga Mira smugglar mat för att hon och hennes lillasyster Hanna ska överleva i ghettot. När hon får veta att ghettots alla invånare ska skickas till koncentrationslägren för utrotning ansluter hon sig till motståndsrörelsen. De lyckas stå emot de mäktiga SS-styrkorna längre än förväntat. Mycket längre. Hela 28 dagar.

Detta är verkligen ingen lättsam roman och det är heller inte Safiers avsikt. Han har skrivit boken till sina barn, men även till sina farföräldrar som dog i Buchenwald och i Lodz ghetto.
Han ger ingen förskönande bild av hur nazisterna metodiskt arbetade för att utrota judarna. De icke-judiska polackerna är inte intresserade av att hjälpa sina judiska landsmän. Snarast är de glada över att tyskarna utrotar judarna och de hjälper beredvilligt till.
Men det finns även judar som hjälper SS. I en fåfäng förhoppning att själva få överleva finns det judiska poliser som medverkar i gripandet av judar som ska skickas till dödslägren.
Det är en tung berättelse med mycken sorg. Samtidigt finns det, mitt i all förtvivlan, möjlighet att finna kärlek, om än bara för en kort tid.
Idag ökar antisemitismen i Sverige, inte minst på grund av invandringen av muslimer. Jag rekommenderar denna bok varmt för alla som vill få en ökad förståelse för vad antisemitism i praktiken kan innebära.



30 kommentarer:

  1. intressanta tips, vill läsa alla, tack för påminnelse om Izas ballad

    SvaraRadera
  2. Gillar också danska band! Izas ballad hade vi båda, och de andra två verkar riktigt läsvärda.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tyckte verkligen om Italienska nätter!

      Radera
  3. Har precis läst Anne Franks dagbok och känner att jag behöver mer. Ung i Ghettot verkar vara precis vad jag letat efter. Tack för tipsen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ung i ghettot är en bok som griper tag i en. Tung, men bra.

      Radera
  4. Ung i ghettot har jag läst, mycket bra bok.

    SvaraRadera
  5. Har inte läst någon av dem, men nu kommer jag ju plötsligt ihåg att jag länge har varit nyfiken på Safiers bok.

    SvaraRadera
  6. Utav dina har jag läst både bok 2 och 3, båda väldigt läsvärda.

    SvaraRadera
  7. Intressant trio. Izas ballad är jag mest intresserad av. Jag har inte läst mycket ungerskt så det skulle vara spännande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, översatt ungersk litteratur dyker nog inte upp så ofta i bokhandeln.

      Radera
  8. Har inte läst någon. Låter som om det finns hög chans till igenkänning i den ungerska ... Minns inte en enda ungersk bok jag läst!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var nog första gången jag läste en ungersk bok.

      Radera
  9. Webb har jag läst en annan bok av :)

    SvaraRadera
  10. Har inte läst någon av böckerna men en annan av Webb som var bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ännu en som läst en annan bok av Webb ;)

      Radera
  11. Ung i ghettot är den enda jag läst och så har jag läst annat av Webb. Tack för tips!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ytterligare en som läst en annan bok av Webb! Vad är det ni har läst för nåt? :)

      Radera
  12. Låter som en bra trio, blir väldigt nyfiken på Italienska nätter och spar Ung i ghettot i minnet.

    SvaraRadera
  13. Izas ballad har jag läst. Webb har jag funderat på att läsa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle gärna läsa något mer av Webb.

      Radera
  14. Inte läst någon av dem, men blir nyfiken på alla tre.

    SvaraRadera
  15. Ung i ghettot blev jag nu extra intresserad av att läsa. Tack för tips!

    SvaraRadera