tisdag 26 november 2019

Tisdagstrion: Frestelser

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat frestelser. Här följer min trio:


Torgny Lindgrens Bat seba kan väl passa in här. Lindgren har här skrivit en roman om en av de mest kända kvinnorna i Bibeln.
Batseba var gift med hetiten Uria. Konung David fick syn på henne och ville till varje pris ha henne. Han tog henne till sig och låg med henne och hon blev gravid. Han gav därför order om att Uria skulle finnas i täten på ett fältslag, vilket gjorde att Uria stupade, vilket var konungens avsikt.
Nu kunde David gifta sig med Batseba, men det han hade gjort upptände Guds vrede och han skulle ständigt få strida. Den son Batseba föddes dog.
Senare fick David och Batseba ännu en son. Sonen fick namnet Salomo, den vise konungen som lät bygga Jerusalems tempel.


I Snabba cash av Jens Lapidus möter vi JW, en ung man från landsorten som kommer till Stockholm, där han lever ett dubbelliv. Frestelsen att få vara en av "stekarna" på Stureplan gör att han inte tvekar att begå brott för att få pengar för att finansiera det glamorösa livet.
En riktigt bra bok när det gäller intrigen. Historien höll ihop hela vägen, så det är väl inte så konstigt att den blev en bestseller när den kom ut. Men språket i boken kan göra mig galen. Att dialogerna är lite märkliga säger jag inget om, eftersom det väl är någon form av Rinkebysvenska. Men texten däremellan! Skriver verkligen Lapidus så illa, eller gör han sig till?

Exempel på meningar i boken som får det att krypa i mig:
  • Mrado och Latko letat upp lodisen.
  • Motståndaren avsvimmad före han landat på golvet.
  • Jorge hade sett vare sig Radovan eller Nenad.

Jag undrar om Jens Lapidus säger "svenskalärare" också...


Joanne Harris' bok Choklad är en riktigt trevlig läsning. Den handlar om Vianne Rocher som tillsammans med sin dotter Anouk kommer till en liten sydfransk by, där hon öppnar en underbar chokladbutik.
Invånarna älskar hennes choklad, men allt är inte konfliktfritt. Byns präst hatar henne för att hon för frestelser och sinnliga begär till hans församling.
Vi får efterhand veta att det finns många hemligheter som människor gör allt för att dölja.
Boken var som sagt var mycket trevlig att läsa, men jag känner att jag inte fick svar på alla frågor. Vad var det egentligen för kunskap som den gamla Armande Voizin satt inne med och som gjorde att det fanns folk som fruktade att hon skulle berätta?
Men det kanske inte är meningen att man ska få veta allt. En del ska kanske lämnas till läsarens fantasi.

24 kommentarer:

  1. pengar kan vara frestande, Lindgrens bok väntar i bokhyllan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Batseba är en bra bok. Jag har för mig att han fick ett fint franskt pris för den.

      Radera
    2. Snabba cash fick vi välja att läsa som exempel på modern litteratur i universitetet

      Radera
    3. Roligt att man tar med en sån bok i kursen.

      Radera
  2. Choklad har jag läst och sett som film. Snabba cash finns oläst i min bokhylla.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Står man bara ut med språket är Snabba cash en riktigt bra bok.

      Radera
  3. Choklad är bra! Både boken och det ätbara!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut :D Jag längtar till lördag då jag får äta choklad!

      Radera
  4. Lindgren är underbar, har dock inte läst Batseba. Inte läst Snabba cash heller. Hört fler som klagat på språket. Skulle nog bli galen om jag läst det där. Jag säger 'svenskalärare' - men skriver det inte :) Choklad står i hyllan - både bok och äkta vara.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är alltid skönt att veta att man har en oläst Lindgren att se fram mot.

      Radera
  5. Snabba cash har jag läst, hela den serien är bra. Choklad har jag inte läst, än, men den står i hyllan. Och jag har ju sett filmen :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte sett filmen, men skulle säkert tycka om den.

      Radera
  6. Det har kommit en ny bok av Harris, som låter fin! https://www.adlibris.com/se/bok/smultrontjuven-9789113098494?gclid=EAIaIQobChMIlr_ejeuH5gIVRKsYCh2ACAlFEAQYASABEgLqovD_BwE

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tips! Det finns tydligen en bok som heter "Karamellskorna" som jag inte heller har läst.

      Radera
  7. har läst dina tre. tror du inte att Lapidus försöker efterhärma någon sorts banditspråk? annars är det för sorgligt. Torgny Lindgren är en favorit

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att det är Lapidus' avsikt, men jag tycker att det hade räckt att han gjort det i dialogerna, inte i brödtexten.

      Radera
  8. Bat seba har jag inte läst, men som allt annat Torgny Lindgren skrivit lockar den. Och choklad.... det är ju en frestelse för de flesta av oss!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker du om Torgny Lindgren, så bör du absolut läsa Bat seba.

      Radera
  9. Har sett filmen "Choklad". Undrar om jag läste ut Snabba cash? Inte säker på det. Den där Lindgren-boken har jag inte läst, det borde jag naturligtvis.

    SvaraRadera
  10. Harris bok gillar jag, och filmen också. Gillar din blandning av frestelser!

    SvaraRadera
  11. Har tänkt läsa choklad så länge nu haha :)

    SvaraRadera
  12. Inte läst någon av dessa, bara sett Choklad-filmen, eller vad den nu hette. Lapidus skulle jag nog inte klara av att läsa, ska visst finnas ngt slags samhällsengagemang i hans böcker?

    SvaraRadera