måndag 18 november 2019

Authors & Characters: Katarina

Lyrans Noblesser har en utmaning, som  går ut på att hon väljer ett namn, och sedan är uppgiften att berätta om en författare och en litterär figur med det namnet. Det är tillåtet att välja andra former av namnet. Den här veckan är namnet Katarina.

När det gäller författaren så gör jag en liten ändring i namnet och nämner Karina Johansson, journalist och författare från Sunne. Hon skriver framför allt deckare i Sunnemiljö. I hennes bibliografi finner vi böckerna Bara en pärla, Utan egen vinning, Ett felsteg eller två, Resan tillbaka och Pengabrevet. Trevliga deckare med hög mysfaktor.

Den litterära figuren får bli Lagårds-Kattrina. Hon är hustru till Jan i Skrolycka, som är huvudpersonen i nobelpristagaren Selma Lagerlöfs roman Kejsarn av Portugallien. Drängen Jan i Skrolycka får en dotter på gamla dar, och hon, Klara-Gulla, är sin fars ögonsten. Men när Jans beskyddare Erik i Falla dör, drabbas Jan av olycka. Eriks måg som tar över i Falla kräver att Jan ska betala för torpet i Skrolycka. Det är en summa som han omöjligen kan få fram. Men då erbjuder sig dottern att fara till Stockholm och få ett arbete som hembiträde så att hon kan tjäna ihop pengarna.
Pengarna anländer i tid, men dottern kommer inte tillbaka. Snart sprids ryktet att Klara-Gulla försörjer sig som prostituerad. Detta är en sanning som hennes far inte kan ta till sig. Istället går han in i en fantasivärld där dottern har blivit kejsarinna av Portugallien. Och då måste ju han själv vara kejsare. Lagårds-Kattrina är inte intresserad av att dela sin makes höga titel, utan tvingas uppleva hur maken alltmer går in i sin egen fantasivärld.
Det är en sorglig berättelse, men naturligtvis läsvärd. Jan i Skrolycka är för övrigt begravd på kyrkogården i Östra Ämtervik, där även Selma Lagerlöf är begravd.

6 kommentarer:

  1. Karina Johansson kände jag inte till. Kanske vore något för mig. Och trots att jag läst Kejsaren av Portugallien - för länge sedan, förvisso - så kändes det som helt ny information. Jag mindes inte ens namnen. Menar du att Jan begravs i Östra Ämtervik i boken eller har han funnits på riktigt? Dags för omläsning tror jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förebilden till Jan Andersson i Skrolycka hette Jan Nilsson. Denne Jan Nilsson är verkligen begravd på Östra Ämterviks kyrkogård. Berättelsen om Kejsarn av Portugallien är givetvis påhittad. Jan Nilsson hade faktiskt en DOTTER som hette Kattrina. Den kvinnan är förebild till Klara-Gulla.

      Radera
  2. Fina Kattrina i Skrolycka känner jag till, men inte författaren.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var en helsida om hennes senaste bok i Nya Wermlands-Tidningen förra veckan.
      https://www.nwt.se/2019/11/12/en-mordare-soks-i-vintersportandets-sunne/

      Radera
  3. Svar
    1. Kejsarn av Portugallien är verkligen värd att läsas!

      Radera