måndag 23 december 2019

Authors & Characters: Maria

Lyrans Noblesser har en utmaning, som  går ut på att hon väljer ett namn, och sedan är uppgiften att berätta om en författare och en litterär figur med det namnet. Det är tillåtet att välja andra former av namnet. Den här veckan är namnet Maria.

Då börjar jag med författarinnan Maria Wälsäter från Karlstad. Henne träffade jag på Värmlands Bokfestival 2018 och köpte hennes bok Avien, som är en fantasyroman. Jag tyckte om den, trots att det väl inte är min favoritgenre. I år kom uppföljaren Stjärnfödd. Det skulle inte förvåna mig om jag läser den också vad det lider. Marias böcker ges ut på Ebes förlag.

Maria från Magdala kan väl få bli den litterära figuren.
Om man i likhet med mig gillar böcker som utgår från bibliska berättelser, så är Marianne Fredrikssons bok enligt Maria Magdalena inte alls dum. Fredriksson hade ju en förmåga att belysa frågor i Bibelns utifrån andra perspektiv. Man behöver inte på något vis tro på hennes historia om Maria Magdalena, som i boken är älskarinna till Jesus, men det är ganska roligt när Petrus och de andra lärjungarna vägrar att lyssna på Maria Magdalena, som ju "bara är en kvinna".

6 kommentarer:

 1. Maria Wälsäter är nytt namn för mig, kul

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det roligt med nya namn!

   Radera
  2. Maria Magdalena gav jag till en kompis som heter Magdalena

   Radera
 2. Författaren kände jag inte till, men Fredrikssons bok har jag läst. Tror att den står i hyllan till och med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Marianne Fredriksson skrev många intressanta böcker med bibliska motiv.

   Radera