onsdag 4 december 2019

Julkalenderbloggstafetten - lucka 4


Lucka 4 i Julkalenderbloggstafetten är min lucka. Jag ska skriva något på temat "Jag minns när jag läste..." Gårdagens lucka hittar du på bloggen What You Readin.

Jag minns när jag läste Tusen och en natt. Det var när jag var barn och jag var hemma och var sjuk. Vad det var för fel på mig minns jag inte. Men jag låg alltid till sängs när jag var sjuk tycker jag. Det var nog så på den tiden. Det kan ha varit när jag hade bältros, men jag vet inte säkert.

Att bara ligga i sängen är tråkigt, så mina föräldrar plockade fram en bok från sin bokhylla. Det var första bandet i Tusen och en natt. Jag började läsa och jag blev helt fascinerad. Idag hade man väl studsat inför skrivningar om negrer med rullande ögon, men man får ju komma ihåg att detta är mycket gamla berättelser.

Idén att skapa denna sagosamling är ju fantastisk. En kung har blivit bedragen av sin hustru och han bestämmer att i fortsättningen ska han gifta sig med en ung flicka, men efter bröllopsnatten ska hon dödas. Flicka efter flicka i hans rike går åt. Då ber flickan Scheherazade att få gifta sig med kungen. Hon är dotter till en av kungens närmaste män, och kungen har undantagit hennes döttrar. Men Scheherazade står på sig. Efter den sexuella akten under bröllopsnatten ber hon kungen att hennes syster ska få komma till dem så att hon kan ta farväl av henne. Det går kungen med på. När systern kommer dit ber hon Scheherazade att berätta en av sina sagor. Scheherazade börjar berätta, men när solen går upp är hon inte färdig. Kungen vill veta hur det kommer att gå och låter henne leva ännu en dag. Nästa natt berättar hon klart sagan, börjar på en ny som hon givetvis inte blir klar med. Så där fortsätter det i tusen och en natt.

Jag älskade verkligen att läsa dessa sagor, och hade snart läst ut det första bandet. Jag tror det är tio band. Då fick jag nya, som jag slukade. Men så blev jag frisk, och slutade läsa de böckerna. Synd egentligen, för det var verkligen fascinerande sagor.

I morgon får du besöka bloggen Systrarnaböcker.

20 kommentarer:

 1. vilket starkt minne, jag har bara läst någon enstaka saga, böckerna finns i min bokhylla, hittade vackert illustrerade på loppis... hade vattkoppor som barn (även Försäkringskassan tyckte länge att man ska vara inne i sängen, de hade kontrollanter som kunde ringa på!!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att jag var sjuk ofta, men jag vet att det ofta innebar sängliggande när jag var det.

   Radera
 2. Jag har aldrig läst den sagan. Intressant läsminne :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag undrar hur lång tid det skulle ta idag att plöja igenom alla sagorna.

   Radera
 3. Fint läsminne! Vi fick se en teater i skolan baserad på någon av sagorna i Tusen och en natt när jag var yngre. Jag tyckte att det var så spännande sagor så jag lånade Tusen och en natt på biblioteket, men upplevde sagorna som väldigt svårlästa. Minns att jag då bestämde mig för att skriva om Tusen och en natt till en lättläst version när jag är vuxen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tror inte att sagorna är avsedda för barn. Det är nog vuxensagor egentligen, som berättats kring lägereldarna.

   Radera
 4. Jag har inte läst någon av böckerna som tagits upp i stafetten så här långt. Väldigt tråkigt egentligen.
  Detta inlägg gjorde mig så nyfiken att jag nästan måste önska mig boken i julklapp. Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Boken? Det går inte att få in alla de sagorna i en bok :)

   Radera
 5. Vilket tydligt minne :) Jag har aldrig läst de berättelserna men hört mycket om dem!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vissa av sagorna är ju allmänt kända, som Aladdin, men det finns ju så många, många fler.

   Radera
 6. Roligt att läsa om ditt läsminne! Har inte läst böckerna men en saga sitter aldrig fel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag minns dem som mycket fascinerande. Fast det är ju förfärligt längesen jag läste dem ;)

   Radera
 7. Låter som ett härligt läsminne. Själv läste jag dem som kurslitteratur på Litteraturvetenskapen och de var kanske inte den allra bästa förutsättningen för att de skulle komma till sin rätt.

  SvaraRadera
 8. Vilket lustigt sammanträffande - jag läste/hörde nåt om Tusen och en natt alldeles nyligen och tänkte att jag totalt glömt handlingen. Nu fick jag den i ett nötskal, tack!

  SvaraRadera
 9. Jag har aldrig läst de sagorna men pappa läste Nils Holgersson högt för mig. Den är en av ett fåtal böcker jag sparat från barndomen och den står på min att läsa om-lista men jag har inte kommit dit ännu. :)

  SvaraRadera
 10. Jag trodde jag läst Tusen och en natt, men när jag var i ett antikvariat häromveckan så såg jag alla band i en gammal upplaga, och insåg att jag bara kunde ha läst en bråkdel...

  SvaraRadera