tisdag 3 december 2019

Tisdagstrion: Hej, mitt vinterland!

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat hej, mitt vinterland. Här följer min trio:


En vintrig bok är Nobelpristagaren Orhan Pamuks roman Snö.
Jag kan inte riktigt bestämma mig för om boken var lättläst eller svårläst. Texten var inte svår och mycket av innehållet handlade om huvudpersonen Kas kärlek och vankelmod. Men samtidigt är det svårt att följa med och uppfatta den satir som finns i boken och som rör specifikt turkiska förhållanden.
I boken har staden dit Ka har rest blivit isolerad från omvärlden efter ett snöoväder. Medan han är där kommer han i kontakt med de ledande politiska grupperingarna i landet.
Boken blev mycket uppmärksammad i Turkiet när den kom ut och den kritiserades också från många håll. Säkerligen därför att den skriver om den tilltagande islamismen, men även om regeringens förtryck av oliktänkande och undertryckandet av fakta om folkmordet på armenier för snart ett sekel sedan. Pamuk nämner ofta hus som han ser och som tillhört armenier.
Poeten Ka är bokens huvudperson, men han är inte bokens "jag". Istället är det Orhan Pamuk själv som då och då kommer in, och han träffar även de personer som romanfiguren mött tidigare i boken. Ett intressant grepp måste jag säga.


Så tar jag Agatha Christies berömda kriminalroman Mordet på Orientexpressen.
Hercule Poirot får i sista stund en plats i vagnen på Orientexpressen som ska avgå från Istanbul med destination Calais. Det är redan tretton personer i vagnen, men tack vare att Poirot känner järnvägslinjens ägare får Poirot ändå en plats i en kupé.
På natten mördas industrimannen Ratchet med tolv knivhugg. Poirot tar sig an utredningen, men det visar sig att samtliga passagerare har alibi. Är det måhända en mystisk man i uniform som är mördaren?
Eftersom tåget tvingas stå stilla alldenstund spåret är igensnöat kan ingen av passagerarna lämna det, vilket ger Poirot tid att utreda fallet ordentligt.
Detta är tvivelsutan en av Agatha Christies bättre böcker och intrigen är som vanligt mycket utstuderad.

En bok som ligger i min läshög är Vinterdöda ting av Peter Erik Du Rietz. Den har jag fått som recensionsex.
Den är utgiven på Marwa Förlag och HÄR kan man läsa om boken på förlagets sajt.

26 kommentarer:

 1. tror maken har Pamuks bok i sin bokhylla, har inte vågat se den nya Orientexpressen, nyfiken på Vinterdöda ting

  SvaraRadera
  Svar
  1. När man sa se Orientexpressen på film är det bara versionen med Ingrid Bergman i en av rollerna som gäller. Jag är också nyfiken på Vinterdöda ting.

   Radera
 2. Mordet på Orientexpressen har jag läst. Snö började jag på en gång i tiden, men tyckte att den var så obehaglig att jag lade den ifrån mig. Vinterdöda ting är nog för läbbig för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att Snö var läsvärd, men lite svår att förstå ibland, eftersom man nog måste vara väl insatt i turkisk inrikespolitik, och vem är väl det?

   Radera
 3. Mordet på Orientexpressen var nog mitt första möte med Agatha Christie och jag minns fortfarande hur arg jag blev över upplösningen :)

  SvaraRadera
 4. I Orientexpressen är det sannerligen snö. Vinterdöda ting blir jag nyfiken på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, snön får ju stor betydelse i Orientexpressen.

   Radera
 5. Bok nummer två och tre har jag läst och gillat :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser fram mot att få läsa Vinterdöda ting, men som vanligt är läslistan lång... ;)

   Radera
 6. Tack för tipsen. Agatha Cristies bok är den enda jag läst.

  SvaraRadera
 7. Snö tyckte jag var intressant på flera sätt. Fängslande och samtidigt otäck, en bok man inte glömmer. Christies deckare är inte dum den heller, fast på ett annat vis förstås. :) Vinterdöda ting verkar ganska makaber, åtminstone det jag läst om den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan väl säga att det var tre ganska olika böcker jag valde :)

   Radera
 8. Mordet på Orientexpressen är en av de bästa deckare jag läst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och jag älskar filmversionen från 1974!

   Radera
 9. Pamuk gillade jag. Christie har jag sett som film. Vinterdöda ting känner jag inte till

  SvaraRadera
 10. Jag funderar lite på att läsa Agatha Christie i jul, men Mordet på orientexpressen är en av de få jag läst av henne.

  SvaraRadera
 11. Jag har läst Pamuks Snö och Christies deckare. Vinterdöda ting hade jag inte hört talas om, så tack för tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att jag hittade en som du inte har läst ;)

   Radera
 12. Snö finns oläst i min bokhylla och Mordet på Orientexpressen har jag läst. Vinterdöda ting låter inte som en bok för mig, skräck är inte riktigt min grej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får försöka läsa Snö i vinter ;)

   Radera
 13. Orientexpressen har jag läst, gillade den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan ju undra hur hon kom på alla idéerna till böckerna.

   Radera