måndag 9 december 2019

Authors & Characters: Anna

Lyrans Noblesser har en utmaning, som  går ut på att hon väljer ett namn, och sedan är uppgiften att berätta om en författare och en litterär figur med det namnet. Det är tillåtet att välja andra former av namnet. Den här veckan är namnet Anna.


Anna Karolina (Larsson) är en svensk författare av spänningsromaner. Hon vet en hel del om det polisiära arbetet, eftersom hon själv har arbetat som polis i många år.

Jag har läst två av hennes böcker. Sjusiffrigt kom ut 2017 och handlar om ett kidnappningsdrama. Jag tyckte om boken, eftersom den inte är svartvit. Det går att känna viss sympati med kidnapparna. 2019 gav hon ut Falco tillsammans med Mons Kallentoft. Den är femte delen i Herkulesserien, men den första boken i den serien som Anna Karolina är medförfattare till. En riktigt bra spänningsroman.


Den fiktiva Anna kan väl få vara Anna i Värmlänningarna. Detta skådespel där Erik, som är son till en storbonde, och Anna, som är en fattig jänta, blir förälskade i varandra. Men Eriks far bestämmer att sonen ska gifta sig med dottern till en bonde som äger angränsande mark. Mycket sång och musik och en hel del dramatik innan de älskande kan få varandra. (Kvinnan på bilden heter Hanne Hermansson.)

8 kommentarer:

 1. Författaren känner jag inte till, men valet av karaktär är lysande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt för oss värmlänningar att gå förbi Anna i Värmlänningarna :)

   Radera
 2. Deckarförfattaren känner jag till

  SvaraRadera
 3. Ja, Anna i Värmlänningarna var ett bra val. Anna Karolina såg jag namnet på förs härom dagen, undrade just om det var ett efternamn eller inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det får väl ses som ett artistnamn :)

   Radera
 4. Svar
  1. Du får åka till Värmland nån gång och se en föreställning av Värmlänningarna.

   Radera