torsdag 5 december 2019

Helgfrågan v. 49

Helgfråga från Mias bokhörna. Mia säger att hon är dålig på att läsa klassiker. Helgfrågan lyder:

Bör man läsa klassiska böcker? Motivera!

Bonusfråga: Har ni klarat av julklappsinköpen än? Blev det några böcker?

Jag tycker absolut att man ska försöka läsa klassiska böcker. En enkel motivering är att det finns skäl till att de har blivit klassiker, och det är att de (oftast) är läsvärda, eller i vart fall intressanta som exempel på en annan tids litteratur. Vargnatt har kört en klassikerutmaning de senaste två åren, där det har gällt att läsa en klassiker i månaden. Riktigt roligt! Det har inneburit att jag har läst 23 klassiker 2018-19. Vem som avgör att böckerna verkligen är klassiker? Ja, det har jag väl gjort själv antar jag :) HÄR kan ni se vilka klassiker det är som jag har läst.

Den enda bokläsaren bland dem som ska få julklappar är min fru, och henne har jag inte köpt något till än. Det kanske kan bli en bok.

14 kommentarer:

 1. Håller med om att klassiker ofta är väldigt läsvärda och att det finns orsak till att just de blivit klassiker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och bara för att en bok skrivits av en nobelpristagare behöver den inte vara en klassiker. Det krävs något speciellt för att en bok ska få klassikerstatus.

   Radera
 2. precis, om böcker fortfarande ges ut och väcker intresse efter hundra år, så är de nog läsvärda... ifall de inte bara är kursböcker på universitetet.

  SvaraRadera
 3. Ja, vad avgör om böckerna verkligen är klassiker? Kan vara knepigt att avgöra tycker jag. Gamla böcker behöver ju automatiskt inte betyda att de är klassiker, och att en bok som läses i generation efter generation i ett annat land gäller ju inte alltid här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vem avgör det? Intressant fråga. Någon kan ju vara väldigt intresserad av klassiker inom den feministiska litteraturen, medan någon annan vill hitta sina klassiker inom science fiction eller fantasy.

   Radera
 4. Bra gjort att ha läst så många klassiker. Har som ambition att läsa fler i min klassikerutmaning, en del vill jag läsa om och andra för första gången, men det är ju det där med tiden. Det är så mycket som en vill läsa. Nåja någon gång blir det nog av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man skulle behöva bli flera hundra år för att hinna läsa allt man vill :)

   Radera
 5. Jag har ju också läst en hel del klassiker på senare år och även om jag inte tyckt om alla, så har jag alltid känt mig väldigt nöjd med att ha läst dem, på något sätt har de ändå berikat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man lär sig något, även av de klassiker som kanske passerat bäst före-datum.

   Radera
 6. Din fru blir säkert glad om hon får en bok!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det får nog bli en tur till bokhandeln :D

   Radera
 7. Jag har läst några klassiker men mest blir det nya böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte så dumt att klämma in en klassiker emellanåt.

   Radera