måndag 30 december 2019

Authors & Characters: Peter

Lyrans Noblesser har en utmaning, som  går ut på att hon väljer ett namn, och sedan är uppgiften att berätta om en författare och en litterär figur med det namnet. Det är tillåtet att välja andra former av namnet. Den här veckan är namnet Peter.

Peter Erik Du Rietz får bli författaren. Han är född på Södertörn, men bor sedan 1995 i Göteborg. 
Han rör sig fritt mellan genrerna, men är kanske mest känd för sin historiska skräckroman Natten jag dog. På den Internationella kvinnodagen 2018 inkluderade författargruppen Vagina Dentata Skräcksystrar honom på sin lista över "Top Ten Men in Horror", med bland andra John Ajvide Lindqvist, Neil Gaiman och Stephen King.
Nyligen läste jag hans nyutkomna skräckroman Vinterdöda ting.

Jag har aldrig läst J.B. Barries böcker om Peter Pan, men tycker ändå att han kan få vara med här.
Denne märklige lille pojke, som aldrig blir stor, och som kan flyga. Andra kända figurer i böckerna är älvan Tingeling och den fruktade Kapten Krok.

10 kommentarer:

 1. Tingeling hette Susan Hampshires lilla fåniga hund i Forsytesagan; den riktiga med Erik Porter. tänk! om den kunde sändas igen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fleurs hund har jag glömt, men inte TV-serien. Ja, jag skulle verkligen vilja se den igen!

   Radera
 2. har du läst Peter Pan? Kul med en göteborgare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, som jag skrev har jag inte gjort det.

   Radera
 3. Jag har inte heller läst Peter Pan men sett filmer förstås.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ett minne av att ha läst serier med Peter Pan, Tingeling och Kapten Krok. Kanske var med i Kalle Anka.

   Radera
 4. Tyckte killen på bilden liknade en annan Göteborgs-Peter - Apelgren, nämligen! Peter Pan har inte jag heller läst vad jag kan minnas. Men Lord Peter Wimsey ...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det finns klara likheter med Apelgren. Löjligt nog har jag aldrig läst någon bok med den berömde Lord Peter Wimsey.

   Radera
 5. Jag tror faktiskt att jag har läst Peter Pan, eller i alla fall större delen av den. Vill minnas att jag tyckte att den var tråkig. Jag tänkte också på honom som karaktär, men kom på en annan. Författaren hade jag ingen koll på, även om jag minns att jag sett boken omnämnas vid flera tillfällen här på din blogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns många författare som inte är med i de stora förlagens kataloger.

   Radera