fredag 27 december 2019

Män utan kvinnor

Titel: Män utan kvinnor
Originalets titel: Onna no inai otokotachi
Författare: Haruki Murakami
Förlag: Norstedts Förlag (2015)
Antal sidor: 263

En skådespelare anställer en chaufför och anförtror henne sina innersta hemligheter. En man är instängd i ett hus på en ö, dit en kvinna kommer två gånger i veckan för att lämna förnödenheter - på fler sätt än de rent uppenbara. En annan man har blivit lämnad av sin hustru och öppnar en bar som blir hemsökt av något okänt. Maken till en tidigare kärlek ringer efter midnatt och låter meddela tråkiga nyheter. En man vaknar en dag och inser att han gått igenom en metamorfos och förvandlats till Gregor Samsa, huvudpersonen i Franz Kafkas Förvandlingen.

Män utan kvinnor är den första boken av Haruki Murakami jag har läst. Den innehåller sju noveller. Murakami har skrivit noveller genom hela sin karriär.

I den här boken handlar det om förhållandet mellan kvinnor och män i olika konstellationer. Ibland är det berättelser utifrån ett jagperspektiv, ibland inte. Gemensamt är att det är mannen och dennes känslor som är i centrum. Mannen är subjektet, kvinnan objektet. 

Utan tvekan är Murakami en skicklig författare, både när det gäller att berätta om dessa mäns känslor och tankar och när det gäller miljöbeskrivningar. Boken är därför givande att läsa. Dock önskar jag att jag hade läst Franz Kafkas bok Förvandlingen. Det tror jag hade inneburit att jag bättre hade förstått Murakamis novell Samsa in love, där någon vaknar och inser att han förvandlats till Gregor Samsa.

kaosutmaningen får denna bok svara mot punkt 4: Läs en bok vars författare är från Asien.

2 kommentarer:

  1. Har läst två andra av Murakami som jag verkligen gillat! Plus att jag har flera olästa i hyllan som jag borde ta tag i :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Imponerande att du har bokhyllan full med Murakamiböcker :)

      Radera