söndag 1 december 2019

En smakebit på söndag - Livet som en dyslektiker

Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet den här veckan är bloggen Betraktninger - tanker om bøker. Boken jag läser heter Livet som en dyslektiker och är skriven av Cecilia Poulsen.

Baksidestexten:
Ibland blev jag så himla trött på allt som hade med engelskan att göra. Så när jag var hemma själv och pluggade så kunde jag plötsligt slänga engelskaboken ner på golvet. Jag grät och tyckte synd om mig själv. Och jag tyckte verkligen att livet var riktigt orättvist. Varför ska jag ha problem med engelskan när jag vill bli bartender. Kan ingen annan ha problem med engelskan som inte vill bli bartender. Hade varit så mycket enklare då...

Smakbiten är hämtad från sidorna 9-10 (Jag har skrivit av texten exakt som den står):

Folk tror oftast mycket hemska saker om den personen som har dyslexi. Man tror oftast att dom personerna inte är lika smarta som alla andra. Och att dom har stora problem ute i världen. Men fel fel fel så är det absolut inte. En som har dyslexi är oftast en mycket smart människa. Och ju bättre man känner sig själv och sin dyslexi. Desto duktigare blir man på att handskas med den varje dag.
Så kryp gärna ner i soffan nu. Med en varm kopp te och lite levande ljus och bara njut. För nu ska ni snart få höra min sanna historia. Glöm inte att ha näsdukar nära till hans. För det kan bli väldigt soligt på vissa ställen.

26 kommentarer:

  1. säkert en mycket intressant bok. tack för smakebiten!

    SvaraRadera
  2. en bok som borde finnas på varje skolbibliotek, tack för smakbiten.

    SvaraRadera
  3. Det hørtes ut som en interessant bok. Jeg kjenner flere dyslektikere, så jeg vet det kan være en hard kamp. Ha en riktig fin adventssøndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Självaste Konungen är ju dyslektiker!

      Radera
  4. Tack för smakbit! Den har jag läst. :)

    SvaraRadera
  5. Verkar intressant. Känner flera som är dyslektiker och det är och har varit en kamp för många. Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har alltid varit en risk att de blivit uppfattade som lite bakom flötet.

      Radera
  6. Tack för smakbiten. Låter som en intressant bok.

    SvaraRadera
  7. Jag har sett denna bok i medierna. En viktig bok helt klart, hittills har väl ingen dyslektiker skrivit en bok? Självupplevt ger alltid en autentisk känsla för ämnet som beskrivs. Tack för smakbit, trevlig adventafton!

    SvaraRadera
  8. Jag tror att hon måste ha haft otur med sina människomöten. Tror inte alls att "Man tror oftast att dom personerna inte är lika smarta som alla andra." Däremot kan det ju vara så att om man förväntar sig det så kan det ju lätt hända att det blir så.

    SvaraRadera
  9. Läste ut den igår. Var intressant läsning. Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den ska jag försöka läsa ut snabbt.

      Radera
  10. Den boken är säkert jätteintressant. Tack för smakbiten.

    SvaraRadera
  11. Verkar vara en intressant bok. Ju fler som vet vad dyslexi är desto färre är det nog som tror att man är korkad...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns tyvärr många handikapp som kanske inte syns utanpå, och då kan det bli missförstånd.

      Radera
  12. Det där kan jag absolut tro på - jag har en kompis som gått hela grundskolan och två år på gymnasiet utan att lära sig läsa. Han har grav dyslexi, och när vi var barn på 1980-talet var det ingen vuxen som förstod det. Han hittade sina strategier för att inte bli avslöjad, och det krävs ganska mycket för att klara det i 11 år. Som 25-åring lärde han sig läsa och skriva, och idag är han en av de mest läsande män jag känner.
    Tack för smakebiten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för den historien ur verkligheten!

      Radera