Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet denna vecka är bloggen Betraktninger - tanker om bøker. Boken jag läser nu heter Alma - En kvinnohistoria och är skriven av Eva Martinsson.
ALMA - en kvinnohistoria är en historisk roman som spänner över de första sju decennierna på 1900-talet. Berättelsen börjar i ett fattigsverige med avgrundsdjupa skillnader mellan fattig och rik, och skildrar, genom några kvinnoöden, det långsamt framväxande välståndet. I centrum står Alma, som föds i ett fattigt hem i Dalsland. Redan som barn får hon lära sig att arbeta hårt för sitt levebröd, och vi får följa hennes strävsamma kamp för en bättre tillvaro, genom två världskrig, hungersnöd och pandemi, men också hennes glädjeämnen, sitt möte med kärleken och egna familjebildning.
Smakbiten är hämtad från sidorna 51-52:
Snart kom de till en bro över en stor älv.
- Detta är Göta älv och om du tittar ditåt, sa Bertil och pekade, ser du alla skeppsvarven och hamnen i Göteborg. Dit kommer det båtar från hela världen. Lina har berättat för mig att din far lämnade Sverige två gånger för att åka till Amerika och tjäna pengar. Då åkte han från den kajen som du ser där nära bron, sa Bertil.
Alma såg med stora ögon på den myllrande hamnen full av båtar, människor och små lastbilar, men hon hade blivit allvarlig, när Bertil nämnt hennes far. Honom ville hon inte tänka på och heller inte prata om med någon, så hon satt tyst och nickade.
- Hisingen är vi på nu, sa Bertil när de kört över bron, och det är knappt en timme kvar till gården i Syrhåla.
Tack för smakbiten. Det låter som en intressant historia.
SvaraRaderaVarsågod!
RaderaAtt ha rest till Amerika två gånger kan inte ha varit så vanligt. Själva resan kan ju inte ha lockat speciellt mycket i alla fall.
SvaraRaderaNej, det kan det nog inte ha varit.
RaderaJeg tenkte også at det ikke kan ha vært så vanlig å reise to ganger til Amerika. En stor del av min mors tanter og onkler og mine besteforeldres tanter og onkler reiste til Amerika, så jeg har ganske mye familie "over there". Heldigvis har vi også kontakt med mange av dem.
SvaraRaderaHa en riktig fin søndag!
Ett antal av min mormors syskon emigrerade till Amerika. Min mormor åkte också dit, men kom tillbaka. Vilket är tur för mig, annars hade jag aldrig fötts ;)
Raderatack för smakbiten, sett boken
SvaraRaderaborde läsa, bor på Hisingen nära en mil från Surhåla, återvinningsstation
RaderaJag tänkte på dig när jag valde en smakbit där Hisingen nämndes :)
RaderaDen här verkar intressant. Tack för smakbiten!
SvaraRaderaEn intressant epok.
RaderaDet låter som en bok för mig. Inte inhandlad på biblan....ännu, men den är ju nyutkommen. Jag tycker det är både viktigt och intressant att ha koll på hur världen såg ut före oss, det ökar förståelsen för hur samhället ser ut idag...
SvaraRaderaTAck för smakbit
Håller med. Och ja, den är nyutkommen. Du får väl säga till på ditt bibliotek att de köper in den.
RaderaJag såg den boken när jag gick igenom trender för bokomslag. En intressant tid att uppleva och läsa om. Mina far- och morföräldrar föddes också runt 1910 och fick klara sig igenom världskrig och en enorm utveckling i samhället. Det var en väldigt skillnad mellan att bo på landet på en gård och att bo i städerna i början på 1900-talet. Kanske fortfarande, men särskilt i kristider. Spännande bok och smakbit, tack för den!
SvaraRaderaI kristider kan det vara en fördel att vara på landet, för det är där maten finns.
Raderabygger berättelsen på verkligheten? låter intressant. min farfar och flera av hans syskon åkte till Amerika. tack för smakebiten!
SvaraRaderaDet sägs inget på omslaget att den skulle baseras på ett verkligt levnadsöde, vilket väl får tolkas som att det inte gör det.
RaderaTack för smakbiten! Den vill jag läsa tror jag.
SvaraRaderaRoligt med nya författare.
RaderaVerkar intressant. Tack för smakbiten!
SvaraRaderaVäl bekomme!
RaderaTack för smakebiten, sådana böcker om hur det var förr kan vara väldigt intressanta
SvaraRaderaJa, jag gillar såna böcker. Både de som utspelar sig i högreståndsmiljöer och de som utspelar sig bland fattigare människor.
RaderaTack för smakbiten. Låter som intressant läsning.
SvaraRaderaJa, den är intressant.
RaderaTack för smakbiten! Låter intressant.
SvaraRaderaFolk hade det inte lätt på den tiden.
RaderaTack för smakbiten!
SvaraRaderaVar så artig!
Radera