fredag 29 januari 2021

Morden i Baronville av David Baldacci

Titel: Morden i Baronville

Originalets titel: The Fallen

Författare: David Baldacci

Förlag: Bokfabriken (2019)

Antal sidor: 445 (Pocket)

Amos Decker, FBI-utredaren med syndromet som gör att han minns allt, följer med sin vän Alex Jamison till småstaden Baronville för att hälsa på Alex familj. Men semestern får ett abrupt slut när plötsligt grannhuset står i brand. Till sin förfäran upptäcker Decker två kroppar i huset. Branden är inte dödsorsaken, och när Decker och Jamison bestämmer sig för att undersöka fallet stöter de på motstånd, både från den lokala polisen och från invånarna. Vad är det egentligen som döljer sig bakom småstadsidyllen? Morden visar sig bara vara toppen på ett isberg.

Morden i Baronville är tydligen fjärde delen i David Baldaccis serie om Amos Decker. Jag har inte läst någon av de tidigare. Decker är den där hårda typen som gärna blir huvudperson i en kioskdeckare.

Berättelsen håller ihop och som läsare får man till sist allt klart för sig. Bovarna åker fast och Decker triumferar. Boken är spännande, inte tu tal om den saken.

Men ändå känner jag mig inte helt nöjd. Det blir så många mordoffer i denna lilla stad att det nästan blir löjligt. Midsomer låter som ett lockande semestermål i jämförelse. I Morden i Midsomer brukar det "bara" vara tre mordoffer per episod. Men det finns en annan sak som faktiskt irriterar mig. Amos Decker har en kvinnlig kollega, Alex Jamison, men det är Decker som står för all tankeförmåga och alla intelligenta slutsatser. Jamisons roll är att ställa förundrade frågor så att Decker kan få berätta vad han har kommit fram till. Måhända är jag inte tillräckligt reaktionär för att uppskatta det upplägget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar