söndag 3 januari 2021

En smakebit på søndag - Pojken från skogen

Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet denna vecka är bloggen Betraktninger - tanker om bøker. Boken jag läser nu heter Pojken från skogen och är skriven av Harlan Coben.  

Ett barn hittas i skogen på USA:s östkust. Han har överlevt ensam utan mänsklig kontakt och har inget minne av var han kommer ifrån. Pojken får namnet Wilde. 30 år senare har Wilde återvänt till skogen där han bor isolerad och utstött från den stad han vuxit upp i. Han har lämnat en lovande karriär inom militären bakom sig och föredrar ett avskilt liv utan några nära relationer. Men när en tonårsflicka försvinner spårlöst blir Wilde indragen i fallet. Han tvingas återvända till det samhälle han aldrig passat in i och upptäcker snart att staden och dess maktelit döljer mörka hemligheter som kan förstöra otaliga liv.

Smakbiten är hämtad från sidan 157:

Wilde hade inte varit tillbaka på Sweet Water High School sedan han själv gick ut. När han närmade sig började andarna spöka i hans huvud. Eller i alla fall en. Han kände nästan hur David, Matthews far, smög sig fram till hans sida. De hade gått den här vägen nästan varje dag fram tills David tog körkort när han var sexton år och började köra dem. Minnena gick in för dödsstöten, men Wilde gjorde motstånd. Inte nu. Inga distraktioner.

Det hade inte funnits vakter på skolan när Wilde gick i plugget. Så var det inte längre. De pressvecksuniformerade hyrsnutarna var både allvarliga och beväpnade. De hade ögonen på honom från sekunden han svängde in på huvudgatan. Wilde valde att vara så öppen som möjligt, log och höll händerna så att de syntes.

Att vara tvungen att hålla händerna synliga i skolan. Vilken värld!

24 kommentarer:

 1. Harlan Coben brukar kunna vara riktigt otäck, men också väldigt spännande. kände inte till just den här titeln. tack för smakebiten! god fortsättning på det nya året!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här är inte så otäck, men väldigt spännande.

   Tack det samma!

   Radera
 2. Här anar jag att en oskyldig man kommer att dras in i något mot sin vilja. Låter som en bladvändare, tack för tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den här är svår att lägga ifrån sig.

   Radera
 3. Harlan Coben har jag läst några böcker av, dock inte denna. Han känns lite ojämn. Ibland riktigt bra och ibland inte så bra.

  SvaraRadera
 4. Någon gång ska jag återstifta bekantskapen med Coben. Någon gång...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han skriver en hel del, så någon gång borde han kunna dyka upp i din läshög ;)

   Radera
 5. Jag har bara läst en bok av Coben tidigare och den var helt okej. Kanske läser denna också nån gång.

  SvaraRadera
 6. Jeg liker bøkene til Harlan Coben. Jeg har lest noen av dem og hørt noen på lydbok, men det er fremdeles mange jeg ikke har lest. Jeg begynte nettopp å se serien Safe på Netflix etter en av bøkene hans, men den fenget meg ikke helt.
  Godt nytt år og ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte alltid som det blir bra när en bok filmatiseras.
   Tack det samma!

   Radera
 7. Verkar som en intressant intrig. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 8. Brukar gilla Cobens böcker om än lite olika mycket. Den här har jag tänkt lyssna på, på engelska.Tack för smakbiten och god fortsättning.

  SvaraRadera
 9. En flitig författare har jag förstått, och populär. Inte min genre dock. Reagerar på uttrycket: Att vara tvungen att hålla händerna synliga i skolan.... Det är väl nästan en sanning i landet over there... Tack för smakbit, god fortsättning på året

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har ju varit några skolskjutningar...

   Radera
 10. Tack för smakbiten! Den vill jag läsa!

  SvaraRadera
 11. Den finns oläst i min bokvagn så jag kommer definitivt att läsa den så småningom. Harlan Cobens böcker brukar vara bra! Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, han vet hur man bygger en spänningsroman.

   Radera