fredag 8 januari 2021

Fem en fredag v. 1: Omstart

Fem en fredag kommer från bloggen elisamatilda. Varje vecka ställer hon fem frågor och den här gången är temat att göra inför jul.

1. Vad lämnar du bakom dig i år?
Jag var sjukskriven ett halvår därför att jag fick bilkörningsförbud efter en liten hälsoepisod. När det var dags att börja jobba igen fick jag covid-19. Allt det där lämnar jag bakom mig nu.

2. Hur vaknar du till lättast?
Det är nog om jag får vakna alldeles av mig själv, utan att bli väckt av vare sig väckarklocka eller av att jag är kissnödig.

3. Vad är en sak du gör för att känna dig piggare?
Dricker kaffe. Tyvärr smakar inte kaffet alls lika bra som det gjorde innan jag fick covid-19.

4. När åker julpyntet ner?
Jag vill gärna att det får sitta uppe till Tjugondag Knut, men eftersom det infaller på en onsdag i år så åker det ner den här helgen.

5. Vad hakar du ofta upp dig på?
Jag kan haka upp mig på språkfel i böckerna. De stör läsningen.

22 kommentarer:

 1. Du verkar ha haft ett tufft 2020, så det förstår jag att du vill lämna bakom dig. Hoppas att 2021 blir bättre!

  SvaraRadera
 2. kaffe gör inte en piggare... men promenad och rörelse hjälper

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan man inte kombinera det? En promenad och sedan en kopp kaffe när man kommer hem?

   Radera
 3. Vi tar också ner julpyntet i helgen. Kaffe fick jag sluta med för många år sen ör jag mådde inte bra av det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag älskar julpynt, men nån gång måste det bort. Jag var i den pittoreska tyska staden Rothenburg ob der Taube. Där fanns en stor affär som bara sålde julsaker. Året om! En väldigt speciell känsla att en varm sommardag gå in i en affär där de spelar Bjällerklang och andra julmelodier hela tiden :)

   Radera
 4. Jag hoppas verkligen du får ett friskare 2021! Kaffe är bra men jag insåg i slutet av december att jag dricker på tok för mycket så nu är det dags att trappa ner lite och se till att dricka lika många glas vatten som koppar kaffe på en dag. Lättare sagt än gjort när det på något sätt känns som om det är kaffet som håller en vid liv dessa intensiva jobbdagar men det sitter väl sannolikt bara i huvudet ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Framför allt kan väl för mycket kaffe göra att magen tar stryk.

   Radera
 5. Ja, då var 2020 verkligen ett riktigt skitår för din del. Visste inte att du drabbats av C-19, men är oerhört glad att du repat dig. Det är ju många som tappat smak- och luktsinnet, så du är tyvärr inte ensam där. Försök med starka Nespresso. Den drycken kanske stimulerar ditt smaksinne år rätt håll.
  Har ju jobbat på et förlag, så språkfel stör mig också. Det kallas visst för arbetsskada;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag saknar verkligen den härliga kaffedoften. Jag lukttränar varje dag. (Ja det är sant!) Vi får väl se om det blir bättre.

   Radera
 6. Jag älskar kaffedoften men dricker inte så ofta, det är bara morgonkaffet numera.
  Språkfel, där är jag hundra med dig.
  Förstår att ditt år varit skit. Vad beträffar bilkörning så är jag ledsen över det sedan 2017. Har en ögonsjukdom och nu vågar jag inte buss och tåg längre.
  Trevlig fredag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår att det måste vara riktigt jobbigt att varken få köra bil eller utnyttja kollektivtrafiken. Vi får verkligen hoppas att 2021 blir ett bättre år.

   Radera
 7. Jag retar mig också på språkfel. Sen retar jag mig på att jag bryr mig...
  så trist att du inte fått tillbaka smaklökarna ännu, jag tänker ibland att om jag skulle drabbas av covid så kanske min aptit skulle minska och det vore ju en glädje i bedrövelsen, jag som tycker mat är så gott

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hörde om nån som miste både lukt och smak. Det var förfärligt. Hon försökte äta en banan. Det var bara en smaklös äcklig massa i munnen.

   Radera
 8. inte kul att förlora både lukt och smak. då är ju inte kaffet mycket värt. språkfel, översättningsfel, syftningsfel, stavfel o. dyl. kan jag reta mig på ordentligt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, och trots att jag nu kan känna lukter och smaker så luktar kaffet fel :(
   Men samtidigt är jag medveten om att 9000 svenskar har dött, och då är det där med kaffet trots allt en liten sak. Men ändå...

   Radera
 9. Så bra att du är frisk från coronan. Min granne tappade både smak och lukt, men nu, långt om länge, har båda återkommit. Men som du säger så är det en liten sak i det stora hela. Det är så många som skrivit att de hakar upp sig på hur man skriver, så jag känner mig nästan lite begränsad! Men nog är det väl bättre att skriva ett litet fel här och där, än att inte skriva alls?
  God fortsättning på helgen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu menar jag fel i böcker som blivit tryckta och utgivna. Då kan man ställa lite högre krav på grammatik och liknande.

   Radera
 10. Hoppas du får ett friskare år i år!

  SvaraRadera