måndag 4 januari 2021

Pojken från skogen av Harlan Coben

Titel: Pojken från skogen

Originalets titel: The Boy from the Woods

Författare: Harlan Coben

Förlag: Bookmark Förlag (2021)

Antal sidor: 379

Ett barn hittas i skogen på USA:s östkust. Han har överlevt ensam utan mänsklig kontakt och har inget minne av var han kommer ifrån. Pojken får namnet Wilde. 30 år senare har Wilde återvänt till skogen där han bor isolerad och utstött från den stad han vuxit upp i. Han har lämnat en lovande karriär inom militären bakom sig och föredrar ett avskilt liv utan några nära relationer. Men när en tonårsflicka försvinner spårlöst blir Wilde indragen i fallet. Han tvingas återvända till det samhälle han aldrig passat in i och upptäcker snart att staden och dess maktelit döljer mörka hemligheter som kan förstöra otaliga liv.

Pojken från skogen är den tredje spänningsromanen av Harlan Coben som jag har läst. De tidigare är Inte utan dig och Inte ett ord. Jag blev inte besviken den här gången heller.

Coben har förmågan att berätta intressanta saker om karaktärer i boken som inte verkar ha något samband med huvudhistorien, men jag vill ändå veta mer om karaktärerna. Givetvis visar det sig senare att allt hänger ihop, men på ett överraskande sätt. När boken närmar sig slutet är detta definitivt en bladvändare. Jag bara måste få veta hur det går.

Jag uppskattar även den ironiska humorn som dyker upp här och var. Antingen i dialogen eller också genom berättarrösten.

Boken känns aktuell genom att det finns en presidentkandidat, som utmanar det politiska etablissemanget. En populist och en farlig sådan. En man som vill riva det nuvarande samhället och som har fanatiska anhängare, som inte tror på något negativt som kommer fram om honom. Det betraktas bara som "fake news". En tänkbar utveckling i det posttrumpiska Amerika.

Pojken från skogen är den första boken jag läser i år, men jag känner redan att detta, när jag sammanfattar läsåret om tolv månader, kan visa sig vara en av årets bästa böcker.

kaosutmaningen får denna bok svara mot punkt 8: Läs en bok som du tror kan bli en favorit.

4 kommentarer:

 1. Jag har läst någon (eller är det några?) böcker av den här författaren och han har inte gjort mig besviken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl genomtänkta intriger.

   Radera
 2. Årets bästa bok redan korad? Och det har bara gått fyra dagar, det var inte illa! ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, jag sa att den nog kommer att vara en av årets bästa ;)

   Radera