tisdag 12 januari 2021

Där kräftorna sjunger av Delia Owens

Titel: Där kräftorna sjunger

Originalets titel: Where the Crawdads sing

Författare: Delia Owens

Förlag: Bokförlaget Forum (2020)

Antal sidor: 369 

Kya Clarke växer upp i våtmarken utanför en liten by utanför North Carolinas kust. Familjen har inte mycket pengar, tillvaron är svår och en efter en ger sig hennes familjemedlemmar av. Kya är bara ett barn men tvingas överleva i den öde våtmarken helt ensam, isolerad från omvärlden och med bara fiskmåsar som vänner. Byborna börjar snart sprida elaka rykten om henne, de kallar henne "Träskflickan" och utsätter henne för kränkningar under flera år. När Chase Andrews, stadens talangfulla quarterback och en riktig svärmorsdröm, hittas död i närheten av Kyas hem blir hon omedelbart misstänkt och en mordutredning inleds. Vad polisen och byborna inte vet är att Kya är långt ifrån den obildade enstöring som de tror, och snart uppdagas sanningen om hennes liv.

Där kräftorna sjunger av Delia Owens har jag varit riktigt nyfiken på ett tag. De flesta bokbloggar jag har sett har lovprisat den och den var ju ifjol vinnare av utmärkelsen Årets bok. Så jag önskade mig den i julklapp, och minsann fick jag den!

Och jag kan inget annat säga att det är en underbar bok. Det är gripande att följa den ensamma flickan Kya från barndom till vuxen ålder. Hennes upplevelse är att hon alltid blir lämnad. Lämnad av mamman, lämnad av syskonen, lämnad av fadern. När hon möter kärleken blir hon på nytt lämnad. 

Men hon har vänner. Hon har fiskmåsarna och hon är omgiven av ett myller av liv i träsket. Det finns ingen med större kunskaper om våtmarkens växter och djur än hon. Det är dock ytterst få i omgivningen som förstår det.

Jag är ingen större vän av miljöskildringar i böcker. Ofta tycker jag att de skymmer historien. Men i Där kräftorna sjunger är de en mycket stor del av upplevelsen. Vem kunde väl ana att ett träsk kunde vara så intressant?

Detta är en bok som kommer att stanna kvar i mig. Har ni inte läst det, så gör det! 

kaosutmaningen får denna bok svara mot punkt 34: Läs en prisvinnande bok.

2 kommentarer: