torsdag 14 januari 2021

Vad är en nyhet och 100 andra jätteviktiga frågor av Erik Fichtelius

Titel: Vad är en nyhet och 100 andra jätteviktiga frågor

Författare: Erik Fichtelius

Förlag: Bokförlaget Langenskiöld (2015)

Vad är en nyhet och 100 andra jätteviktiga frågor av Erik Fichtelius är en bok som jag fick i julklapp. Jag hade aldrig hört talas om den. Roligt med sådana överraskningar.

Fichtelius har arbetat som journalist i många år. Mest känd är han väl för sitt arbete på Ekot. I boken ger han lättförståeliga förklaringar på många frågor kring nyhetsrapportering. Vad är ett drev? Varifrån kommer nyheterna? Är landhöjningen en nyhet?

Det går inte att sammanfatta boken på ett vettigt sätt. Istället bjuder jag på hans svar på frågan Vad är ett klickmonster?

På nätet väljer publiken själv vad den vill ta del av genom att klicka och dela. Söta katter vinner för det mesta över viktiga nyheter om ekonomi och politik. Katten blir därmed ett monster som förytligar och förstör nyhetsförmedlingen.

Men världens mest klickade historia (över 10 miljoner klick och 1 miljon delningar 2015) handlar inte om katter utan om nyfödda finländare. En featureartikel på BBC:s hemsida fick rubriken "Därför sover finska bevisar i pappkartonger". Det var egentligen en gammal historia om hur alla finska medbortagare får en pappkartong med livets förnödenheter av samhället när de föds. Själva kartongen är så bra och stabil att många föräldrar inledningsvis inreder den som babyns sovkorg.

En kombination av klickarnas demografi (24-35-åriga föräldrar är särskilt aktiva i sociala medier) och bra rubrik slog världen med häpnad.

kaosutmaningen får denna bok svara mot punkt 10: Läs en bok med din favoritfärg på omslaget. (Det är så juligt med rött!)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar