söndag 10 januari 2021

En smakebit på søndag - Där kräftorna sjunger

Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet denna vecka är bloggen Flukten fra virkeligheten. Boken jag läser heter Där kräftorna sjunger och är skriven av Delia Owens. 

Kya Clarke växer upp i våtmarken utanför en liten by utanför North Carolinas kust. Familjen har inte mycket pengar, tillvaron är svår och en efter en ger sig hennes familjemedlemmar av. Kya är bara ett barn men tvingas överleva i den öde våtmarken helt ensam, isolerad från omvärlden och med bara fiskmåsar som vänner. Byborna börjar snart sprida elaka rykten om henne, de kallar henne "Träskflickan" och utsätter henne för kränkningar under flera år. När Chase Andrews, stadens talangfulla quarterback och en riktig svärmorsdröm, hittas död i närheten av Kyas hem blir hon omedelbart misstänkt och en mordutredning inleds. Vad polisen och byborna inte vet är att Kya är långt ifrån den obildade enstöring som de tror, och snart uppdagas sanningen om hennes liv.

Smakbiten är hämtad från sidan 111:

På kvällarna satt hon vid köksbordet och repeterade det hon hade lärt sig i skenet från fotogenlampan. Det mjuka ljuset sipprade genom skjulets fönster och snuddade vid ekarnas lägsta grenar. Det enda ljuset som syntes på en radie av flera kilometer.

Omsorgsfullt skrev och läste hon vartenda ord om och om igen. Tate sa att långa ord egentligen bara var flera hopsatta kortare ord - så hon var inte rädd för dem utan lärde sig att skriva pleistocen samtidigt som katt. Att lära sig läsa var det roligaste hon någonsin gjort. Men hon kunde inte lista ut hur det kom sig att Tate hade erbjudit sig att hjälpa fattigt, vitt slödder som hon att läsa, eller varför han över huvud taget hade börjat komma hit med sina fantastiska fjädrar. Men hon frågade inte, av rädsla för att han skulle börja fundera och kanske sluta besöka henne.

Nu kunde Kya äntligen märka hela sin dyrbara samling. Hon tog ner varenda fjäder, insekt, snäcka och blomma från väggen och slog upp dem i mammas bok för att se hur deras namn stavades. Sedan skrev hon noggrant ner dem på det bruna påspappret.

(Jag har nog aldrig funderat över ordet pleistocen...)

26 kommentarer:

 1. Den boken har ju varit svår att missa, men jag vet inte om jag är sugen på att läsa den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den har dykt upp lite här och där :)

   Radera
 2. Tack för smakbiten. Jag tyckte mycket om den här boken. Min make tyckte ännu mer om den :-)

  SvaraRadera
 3. denna ska jag nog läsa, bibliotekarien pratade så trevligt om denna.

  SvaraRadera
 4. Jeg har sett denne boken på Instagram og blogger, men ikke tenkt på å lese den selv. Jeg har nok bare sett på ordene "en hjerteskjærende oppvekstroman" som står i beskrivelsen av boken (på norsk) og tenkt at jeg ikke er god med det som beskrives på den måten.
  Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så beskrivs den inte på svenska. Jag har återgivit baksidestexten ovan.

   Radera
 5. Den är jag jättesugen på att läsa. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 6. Jag har nog inte heller funderat på pleistocen men det händer ofta att jag snöar in på ord och hur de låter eller vad de betyder etc.

  SvaraRadera
 7. Jag tyckte mycket om natur och miljöskildringarna i den här boken, just de vetenskapliga detaljerna är fina.

  SvaraRadera
 8. Den har jag faktiskt läst. Tyckte om miljön.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja miljöskildringarna tillhör verkligen behållningen.

   Radera
 9. Jag läste denna på engelska och tyckte mycket om den! Tack för smakbit, hoppas översättningen också är bra, det betyder ju mycket för hur man uppfattar boken

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan ju inte jämföra med det engelska originalet, men det känns inte så där uppstyltat som den kan bli om översättningen är dålig.

   Radera
 10. Lyssnat på den här, men tror jag hade lite för höga förväntningar, var mycket hype då. Nu har det varit lite lugnare kring den så kanske det hade varit bättre att vänta och läsa den nu. ;) Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 11. Läste den på engelska i slutet av december 2019. Så bra bok!

  SvaraRadera
 12. tyckte mycket om miljöskildringen i denna. tack för smakebit och påminnelse!

  SvaraRadera
 13. Japp, gillade denna! Särskilt naturbeskrivningarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ofta tycker jag att miljöbeskrivningar är ganska ointressanta, men här är de den stora behållningen.

   Radera