tisdag 19 januari 2021

Tisdagstrion: Böcker med titlar som börjar på S

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat böcker med titlar som börjar på S. Här följer min trio:  

Sanningen av Harlan Coben. Före detta stridspiloten Maya Stern ser en otänkbar bild fångas av den digitala babyvakten: hennes tvååriga dotter Lily leker med sin pappa Joe - som blivit brutalt mördad två veckor tidigare.

Mayas liv skakas ytterligare när det framkommer att det finns ett samband mellan det olösta mordet på hennes syster Claire och Joes död. För att hitta svaret på gåtorna måste Maya ta itu med djupa hemligheter från det förflutna, men några gör allt för att sanningen ska förbli dold.

Sanningen är en spänningsroman som griper tag i en från allra första början. Maya gräver för att få fram sanningar som många har intresse av att dölja. Men hon bär själv på hemligheter som plågar henne.

Tempot i denna roman är högt och jag vill hela tiden läsa lite till. En verklig bladvändare! Till slut får vi veta sanningen - en sanning som kanske inte är den man trodde från början.

Själarna på 86:e av Håkan Tendell. Baksidestexten är kort: "Själarna på 86:e är en historia om jordelivets villkor. Följ Hedvig och Dragan på deras väg mot undergången."

Det är sålunda inte en bok med lyckligt slut. Det är två personer som under sin korta vistelse i New York lyckas strula till det för sig, tillsammans och var och en för sig.

Boken är lättläst och jag ville inte lägga den ifrån mig. Det är bra flyt i Tendells skrivande, och jag vill veta vad som händer i nästa kapitel.

Formuleringarna är ibland riktigt roliga. Som när Dragan får syn på en skönhet i en bar, men tvekar om han ska våga närma sig henne eller inte: "Så tog han en klunk öl till, tittade bort, tittade mot henne, tittade bort, tittade mot henne, kämpade mot sin blyghet, och när hans flaska var tom insåg han att redan då var hennes åtrå lika död som Kalmarunionen."

Det förekommer sexuella förbindelser i boken, men till skillnad från många andra romaner är sexscenerna inte närmare beskrivna. Tendell närmar sig detta område med något som liknar prydhet. Däremot är våldsscenerna tydligt utvecklade. Dock har författaren förstånd att sätta stopp i tid för våldsbeskrivningarna.

SkamDet är sent 1800-tal och en ung kvinna hittas mördad i den lilla värmländska socknen Frykeboda. Hon har bragts om livet i sitt eget hem och det dröjer inte länge innan skvallret går varmt på kyrkbacken. Vem är den skyldige.

Uppdraget att hitta den våldsbenägne gärningsmannen går till länsman Nathanael Efraimsson och fjärdingsman Alfred Karlsson. Och det råder inte direkt någon brist på hemligheter i Frykeboda - något de snart ska bli varse. Invånarna gör allt för att undvika att hamna i skvallerkedjans skottglugg och särskilt under sådana tragiska omständigheter. Kommer länsman att lyckas hitta mördaren? 

29 kommentarer:

 1. Jag har läst annat av Håkan Tendell, men denna kände jag inte till.

  SvaraRadera
 2. inte läst någon av dessa... men känner till en författare

  SvaraRadera
 3. Harlan Coben har jag läst en del av. spännande men ganska rå. Tendell känner jag inte till. Warholm tycker jag mig känna igen på något sätt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den sistnämndes namn dyker upp ibland.

   Radera
 4. Alla tre böckerna är okända för mig. Jag blev nyfiken på Harlan Cohen men så såg jag att Mrs Calloway tycker att det är rått så då blev jag lite betänksam.

  SvaraRadera
 5. Den sista där har jag ju i alla fall läst! ;p

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, du vill väl ha koll på framtida nobelpristagare :D

   Radera
 6. Har nog läst en eller två böcker av Coben, men vet att det står fler í hyllan. Har inte läst din heller.

  SvaraRadera
 7. Harlan Cobens "Främlingen" finns med i min läslogg för 2021. "Sanningen" har jag inte läst.

  SvaraRadera
 8. Harlan Coben har jag aldrig läst, så det kanske vore nåt. Verkar spännande!

  SvaraRadera
 9. Vilket år som helst ska jag läsa din bok! Har tänkt det länge ... och det finns ju flera att välja bland!

  SvaraRadera
 10. Roligt att du har med din egen bok :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill aldrig missa en chans att göra reklam :)

   Radera
 11. Jag har läst en annan av Harlan Coben och då tänkte jag att jag skulle läsa fler, men sen blev det inte av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland tappar man bort en författare.

   Radera
 12. Jag har läst två av böckerna, inte den i mitten då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håkan Tendells böcker är inte alls dumma.

   Radera
 13. Har bara läst Sanningen. Tack för tips om de andra.

  SvaraRadera
 14. Klart du måste ha med din egen! De andra två kände jag inte till.

  SvaraRadera
 15. Ja, nummer tre där har jag ju läst, den var bra! :)

  SvaraRadera