Tolvårige Yusuf skickas av sina fattiga föräldrar till kusten för att bo hos sin farbror Aziz, en förmögen köpman. Snart går det upp för den oskuldsfulle Aziz att köpmannen inte alls är Yusufs farbror. I själva verket har han sålts som skuldslav av sin far. Så börjar livets hårda skola för Yusuf. Genom Yusuf får vi uppleva ett Afrika som präglas av stamstrider, vidskeplighet, sjukdomar och barnslaveri, men Yusuf får också en skymt av paradisets portar av eld och vatten.
Smakbiten är hämtad från sidan 45:
Varje morgon kom den gamle trädgårdsmästaren Hamdani för att sköta om de hemliga träden och buskarna och rensa dammen och vattenkanalerna. Han talade aldrig med någon och utförde sitt arbete med allvarsam uppsyn medan han nynnade på dikter och qasidor. Vid middagstid tvagade han sig och bad sina böner i trädgården, och en stund senare gick han tyst därifrån. Kunderna talade om honom som ett helgon som hade hemliga kunskaper om mediciner och läkekonst.
Det är svårt att förstå att man kan sälja sitt barn, men det kan kanske bli så illa så att det är enda lösningen.
SvaraRaderaTyvärr är det säkert så.
Raderagillar Gurnahs sätt att skriva
SvaraRaderaSka bli roligt att läsa den här romanen. Jag har inte kommit så långt än.
RaderaJag plockade precis fram den boken för att jag planerar at läsa den innan årets slut. Vad kul att jag fick en smakbit från den också. Tack för den!
SvaraRaderaDen här boken har jag varit lite pepp på att få läsa.
Raderaden här boken vill jag läsa. Fast jag tror jag väljer att lyssna på den. En av mina favoritinläsare Alexander Salzberger har läst in denna. Tack för smakbit
SvaraRaderaLjudböcker är inte min grej, men de är givetvis bra för dem som orkar lyssna på böcker.
Raderahar läst Paradiset och tyckt om den. tack för smakebiten!
SvaraRaderaVarsågod!
RaderaJag har inte läst något av honom men läser inte alla nobelpristagare heller. Kan ev. tänka mig att läsa just honom!
SvaraRaderaJag har definitivt inte läst alla nobelpristagare, men var nyfiken på just Gurnah.
Radera