onsdag 15 november 2023

Veckans kulturfråga v. 46 2023

Dags för veckans kulturfråga hos Linda som har bokbloggen enligt O. Går vi tillbaka till kulturverk? Veckans kulturfråga lyder: 

Vilka kulturella verk återvänder du till? Vilka vill du uppleva igen?

Jag vet att jag är tjatig, men jag älskar nobelpristagaren Pär Lagerkvists BarabbasBarabbas var ju den som folkhopen ville se frigiven när Pontius Pilatus frågade dem om de ville att Barabbas eller Jesus skulle friges.
Vi vet inte mycket om denne Barabbas, mer än att han var en rövare. Men Lagerkvist tar sig an uppgiften att berätta om händelserna den där första kristna påsken ur Barabbas' synvinkel.
Hur kan det kännas för den som vunnit livet, när priset var att Guds Son skulle korsfästas? Kristendomen hade just börjat, men för Barabbas var det slutet.
Jerusalem av en annan nobelpristagare, Selma Lagerlöf, har jag återvänt till och gör det gärna igen. Detta är en riktigt bra roman tycker jag. Man får en fantastisk berättelse om människors liv i Dalarna i slutet av 1800-talet, där de sociala grupperingarna är tydliga. Prästen och skolmästaren har en stark ställning, men i just den här byn är prästen en usel predikant och när väckelserörelsen når socknen har kyrkan inget att sätta emot. Men det är inte 1800-talets vanliga väckelsepredikanter i Waldenströms anda, utan här handlar det om en sekt vars medlemmar bryter med sina anhöriga. De hetsar upp varandra och känner snart att de måste fara till Jerusalem, där flera av medlemmarna går omkring i fast övertygelse om att när som helst få se Kristus återvända till jorden.
För den som liksom jag är fascinerad av brittisk politik, inte minst deras val, är Jeffrey Archers Det stora spelet en bok man kan läsa flera gånger. Det engelska parlamentet är den civiliserade fasaden bak vilken en hänsynslös maktkamp utspelas. Den står mellan tre äregiriga unga män, alla brinnande av lust att erövra den politiska makten. Till slut en dag, ska en av dem kallas till Buckingham Palace för att motta utnämningen till premiärminister. En dag, en av dem...
Sammanvägda med de äregiriga politikernas liv är deras kvinnor. Deras drömmar och männens ambitioner går inte alltid ihop. Ofta blir smärtsamma uppgörelser följden. Lojaliteten sätts på hårda prov...
Författaren Jeffrey Archer är en intressant person på många sätt. 1985-86 var han vice ordförande i det konservativa partiet. 1992 blev han ledamot av överhuset. 2001-03 satt han i fängelse. Bara en sån sak...

En film jag gärna återvänder till är Pretty Woman. Varför? Jag säger bara Julia Roberts!

Om jag får önska mig något som jag skulle vilja se igen så är det Forsytesagan. Nej, ingen nyinspelning, utan den jag såg som barn på 60-talet! Fast risken är förstås att den inte är så fantastisk som jag minns den.

5 kommentarer:

 1. har hittat några dvd om Forsytesagan på loppis

  SvaraRadera
 2. Vet att Forsytesagan gick i repris en regnig sommar när jag var i yngre tonåren. Då såg jag den med mamma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Asch, missade jag det?! Det gick en nyinspelning vet jag, men jag vill se den gamla med Susan Hampshire som Fleur.

   Radera