söndag 5 november 2023

En smakebit på søndag - En kort berättelse om traktorer på ukrainska

Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet är Astrid Terese med bloggen Betraktninger. Boken jag läser heter En kort berättelse om traktorer på ukrainska och är skriven av Marina Lewycka. 

"Två år efter att min mamma hade dött blev min pappa kär i en tjusig blond ukrainsk frånskild kvinna. Han var åttiofyra och hon var trettiosex. Hon briserade in i våra liv som en skär fluffig bomb, rörde om i de grumliga vattnen, rev upp ett slam av gamla begravda minnen till ytan och gav familjespökena en rejäl känga i baken."

När deras ukrainske far, nybliven änkling, meddelar att han tänker gifta om sig, inser systrarna Vera och Nadezjda att de måste sätta punkt för en livslång fiendskap för att rädda honom. Hans nya kärlek är en yppig lycksökerska från Ukraina. Hon är hälften så gammal som han, hyser förkärlek för underkläder i grönt siden och för färdiglagad mat från livsmedelsbutikens frysdisk. Inget hinder är för stort i hennes målmedvetna strävan efter den luxuösa västerländska livsstil hon alltid drömt om. Men den gamle mannen försöker också förverkliga sina excentriska drömmar - och skriver en historia om traktorer på ukrainska.

Smakbiten handlar om ett bröllop och är hämtad från sidorna 78-79:

Männen i familjen Otjeretko stegade in i kyrkan i ridstövlar, broderade skjortor och sällsamma säckiga byxor. Kvinnorna hade vida svängande kjolar och stövlar med låga klackar och färgade band i håret. De stod i en bister skara längst bak i kyrkan och gav sig brådstörtat av efter akten utan att ge prästen dricks. 
Familjen Blazjko såg ner på brudgummens familj, som de ansåg vara okultiverad, inte mycket mer än stråtrövare, som drack för mycket och aldrig kammade sig. Familjen Otjeretko ansåg att brudens familj var pimpinett stadsfolk och landsförrädare.
Sonja och Mitrofan brydde sig inte om vad alla andra tyckte. De hade redan fullbordat sin kärlek och frukten var på väg.

19 kommentarer:

 1. denna har väntat ett tag i bokhyllan, tack för påminnelse

  SvaraRadera
 2. Av beskrivningen lockas jag, fast ändå inte. Den verkar vara lite skämtsam?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, lite. Betydligt roligare än titeln ;)

   Radera
 3. den gillade jag. tack för smakebit och påminnelse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Författaren har en skön stil. Åtminstone i den här boken. Några andra böcker av henne har jag inte läst.

   Radera
 4. Den har jag faktiskt läst. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 5. Tack för smakbiten! Hade planer på att läsa boken men det har inte blivit av än så länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hörde talas om den för ett par år sedan och tänkte att nu får det bli av. Den passar in i kaosutmaningen också.

   Radera
 6. Känner till boken, men har inte läst den. Låter som att den är humoristisk, vilket inte alltid passar mig.

  SvaraRadera
 7. Jag instämmer lite med Monika här. Det beror liksom på HUR den är rolig. Jag var inte särskilt förtjust i Hundraåringen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte fnisshumoristisk, utan verkar mer vara sarkastisk.

   Radera
 8. Tack för smakbiten, jag har sett boken men inte läst den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Omslaget är lite speciellt. Väldigt enkelt.

   Radera
 9. Jag var tvungen att konsultera mitt kartotek då jag tyckte titeln lät välbekant, jodå, jag läste boken 2007! Tänk, långt innan krigen...Tack för smak och påminnelse.

  SvaraRadera