fredag 3 november 2023

Livet skiljer oss åt av Håkan Mattsson

Titel: Livet skiljer oss åt
Författare: Håkan Mattsson
Förlag: Modernista (2023)
Antal sidor: 314

Mathias Larssons familj har till sist återförenats när det kommer ett meddelande som ställer allt på ända: Linneas död är inte vad den verkar vara.

Snart befinner sig Mathias och hans vapendragare Hassan mitt i en desperat jakt på svar, där en okänd förövare - som inte drar sig för mord - gör allt för att stoppa dem. Återigen blir familjen Larsson drabbad, och tiden håller på att rinna ut. Mathias måste avslöja sanningen, även om det kräver ett sökande på andra sidan graven. Vem var egentligen deras mystiske granne? Och hur kan händelser som utspelade sig för sextio år sedan påverka det som nu sker?

Livet skiljer oss åt av Håkan Mattsson är andra boken i Livet & Döden-trilogin. Den första boken heter Döden för  oss samman. Den här boken följer upp händelserna i den förra.

Vi får veta att lilla Linnea inte dog på det vis som sades i den första boken. Det gör att hennes pappa Mathias gör allt för att få veta sanningen. Men snart förstår vi att någon försöker stoppa den. Någon som bokstavligt talat inte tvekar att gå över lik för att nå sina syften.

Detta är en välskriven spänningsroman. Författaren förmår verkligen skapa den där kittlande stämningen, så visst är det en bok jag har läst med glädje.

Men sedan har vi de övernaturliga inslagen. När jag läste Döden för oss samman tyckte jag att det var ett fräscht grepp att blanda olika genrer, men när jag läste den här boken tyckte jag att det kunde räcka. Boken är så pass bra som deckare och spänningsroman att det känns onödigt att dra in nära döden-upplevelser. Visst förstår jag att trilogin måste hänga ihop. Den handlar ju om livet och döden, och då kan jag förstå varför författaren fortsätter på den inslagna vägen. Konstigt hade det väl varit annars. Men jag hade föredragit att mordgåtan hade lösts utan att ge sig ut i gränslandet mellan liv och död.

Trots detta rekommenderar jag boken, för som jag sagt ovan är det en välskriven spänningsroman.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar