måndag 6 november 2023

Boktriss V

Mia med Mias bokhörna har något som hon kallar Boktriss. Det är tre frågor som ska besvaras med utgångspunkt från veckans bokstav. Veckans bokstav är V.

Författare: Nämn en författare på bokstaven, det får vara för eller efternamn.  

Viktor Rydberg är väl numera mest känd för att ha skrivit dikten Tomten, men han hade betydligt fler strängar på sin lyra. Psalmen Gläns över sjö och strand är skriven av honom. Han var ledamot av Svenska Akademien. Mest kritiserad blev han för sin bok Bibelns lära om Kristus, i vilken han avvisade tanken på att Jesus skulle vara Gud.


Boktitel: En boktitel där boken ska börja på måndagens bokstav.

Vattendansaren är skriven av Ta-Nehisi Coates, en författare som har kampen mot förtrycket av Amerikas svarta "i blodet". Hans far tillhörde Black Panthers. Sitt förnamn har han fått från fornegyptiskans namn för Nubien.

Händelserna utspelar sig i Virginia under en tid då slaveriet fortfarande tynger den afroamerikanska befolkningen. I Virginia odlas tobak, men de vita herrarna har föga kunskap om marken som besås. De är inte bönder utan herremän. Slavarna ser hur jorden utarmas, men de har givetvis inget att säga till om. När skördarna blir mindre har många plantageägare inget annat att sälja än slavarna. 

Författaren visar genom huvudpersonen Hiram Walker och de andra färgade karaktärerna ett tydligt förakt för denna onyttiga klass av slavägare, och det med rätta kan jag tycka. Själva idén att man har rätt att förslava en grupp människor med deras hudfärg som grund och sedan anse sig ha rätt att splittra familjer, att rycka barn ur mödrarnas famn, är givetvis fullständigt motbjudande.

Det finns dock människor som är riskera allt, själva livet om det skulle påfordras, för att befria slavarna och knäcka slavekonomin. Emellertid är det inte alltid lätt att veta vem som är vän och vem som är en förrädare.

Coates har lagt in en extra komponent som gör att berättelsen växer utanför den traditionella ramen. Ett fåtal svarta, Hiram Walker är en av dem, besitter en magisk kraft som kan hjälpa motståndsrörelsen att befria slavar, men det gäller att lära sig att bemästra den. Jag är inte alltid så förtjust i när det blandas in magi i en berättelse som i övrigt ger sken av att berätta en historia som mycket väl hade kunnat vara sann, men här fungerar det märkligt nog.


Bokomslag: Ett bokomslag som börjar på bokstaven för veckan.

På omslaget till Bara en pärla av Karina Johansson ser man vatten.

7 kommentarer:

 1. kul att göteborgaren Viktor Rydberg fick vara med

  SvaraRadera
  Svar
  1. Göteborg har gett oss mycket! (Min mamma var född i Majorna.)

   Radera
 2. Viktor Rydberg är man ju "bekant" med men inte de övriga två V-na.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt att inte ha hört talas om Viktor Rydberg :)

   Radera
 3. jag säger bara Gläns över sjö och strand. de andra båda kände jag inte till

  SvaraRadera
 4. Det där om Rydberg och kritiken mot honom visste jag inte om. En del ufologer skulle kanske numera påstå att Jesus var en forntida astronaut... fast det var nog inte direkt vad Rydberg påstod på sin tid, skulle jag tro.

  SvaraRadera