tisdag 17 december 2019

Tisdagstrion: Julstämning

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat julstämning. Här följer min trio:


Kan man välja en värmländsk författare, så ska man göra det :)
Juloratoriet av Göran Tunström är en roman om tre generationer av en familj, där de olika delarna ibland inte verkar höra ihop, men författaren väver ihop berättelserna till en helhet. Människors öden förändras i grunden av små, banala händelser, som att exempelvis en cykelkedja åker av. Språket är mycket rikt, vilket gör boken läsvärd. Lättläst är den kanske inte hela vägen, men ändå en bok som jag längtade tillbaka till när jag lagt den ifrån mig för att sova.

För denna roman belönades Göran Tunström med Stora romanpriset och Nordiska rådets litteraturpris.

Mord och inga julvisor är en antologi där tio författare skrivit varsin juldeckare. Jag fick den i julklapp förra året.
Där finns en del kända namn, såsom Camilla Läckberg och Katarina Mazetti. När det gäller Läckberg har antingen hon själv eller förlaget gjort det lätt för sig. Hennes bidrag, Drömmen om Elisabeth, publicerades 2013 i hennes egen bok Mord och mandeldoft. Det känns lite fuskigt.

Roligt är att Semic inför den här boken hade haft en pristävling. Juryn ansåg att tre av de många bidragen som kom in höll såpass hög klass att man inte vilja välja ut en enda vinnare, utan lät alla tre komma med. Mats Wahl bidrar med När jag tänker på Greta och Camilla Prell-Weichl med Lukten av underjord. Men den jag tyckte bäst om var Emil Fredholms novell Stygn. Det är en hemsk historia (i positiv bemärkelse) där historiens jag är obduktionstekniker. Han får en perverterad glädje av sitt yrke. Mer avslöjar jag inte.

John Grishams bok Julfritt är väl kanske ett något annorlunda sätt att beskriva julen och firandet av densamma. I boken möter vi Luther och Nora Krank, som bor i sitt hus på en gata någonstans i USA. Som så ofta i USA (inbillar jag mig) är julfirandet synnerligen omfattande. Det handlar inte bara om att dekorera sin gran. Nej, man måste också ha omfattande dekorationer i trädgården och man måste ge dricks och julgåvor till alla och envar och dessutom köpa almanackor och annat från polisen, brandkåren, scouterna och så vidare.

Det här året har paret Kranks dotter Blair åkt iväg till ett långvarigt projekt i Sydamerika och Luther och Nora ska därför för första gången fira jul ensamma. Då börjar revisorn Luther Krank fundera. Hur mycket kostade julfirandet året innan? Över 6000 dollar! Detta ger honom en idé, som han även får med sig hustrun på. Tänk om man kunde hoppa över julen och istället lägga pengarna på en härlig kryssning i Karibien. Sagt och gjort, de beställer sin resa, och tackar nej till alla julfester och annat. Att avstå från julen visar sig dock lättare sagt än gjort.

Boken är humoristiskt skriven, även om det är uppenbart att den är amerikansk. I det villasamhälle där jag bor skulle inga grannar komma på tanken att lägga sig i vårt julfirande och inte knackar några biffiga polismän på dörren och förväntar sig att man ska köpa almanackor av dem.

Stundtals gick boken mig på nerverna. "Varför måste de göra en så stor sak av det här?!" Men när jag hade läst klart boken fick jag medge att den hade sina poänger. Och slutet är faktiskt inte helt förutsägbart. Så denna bok är en liten bagatell, som man visst kan ta sig för att läsa medan gröten bränns vid.

22 kommentarer:

  1. en julantologi låter perfekt, Juloratoriet finns i bokhyllan, men hittar inte...

    SvaraRadera
  2. Rolig blandning du har. John Grishams bok kan jag också föreställa mig som julfilm.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker det är kul när det kan bli lite blandat och kanske lite oväntat :)

      Radera
  3. Juloratoriet började jag läsa en gång i tiden men just då fungerade den inte för mig. Tack för tips om de andra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kan det vara med böcker. Man kanske måste vara i rätt stämningsläge.

      Radera
  4. Julfritt har jag läst (och även sett filmen, så klart) och det är lite svårt att relatera till det amerikanska, men den är ganska trevlig :)

    SvaraRadera
  5. Julfritt har jag läst och sett filmen, riktigt rolig.

    SvaraRadera
  6. Julfritt har jag bara sett filmen tror jag :)

    SvaraRadera
  7. Juloratoriet har jag i hyllan men har inga direkta planer på att läsa den nu i jul.

    SvaraRadera
  8. Julfritt och Juloratoriet har jag sett som film. Har inte läst någon av böckerna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle gärna vilja se Juloratoriet som film någon gång.

      Radera
  9. Juloratoriet tänkte jag inte ens på, men en mycket passande (och bra!) bok till trion!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tunström var en fin författare. Han gick bort alldeles för tidigt.

      Radera
  10. känner faktiskt till de här tre böckerna. Juloratoriet har jag läst och evt har jag Mord och inga julvisor i hyllan någonstans

    SvaraRadera
    Svar
    1. Faktiskt? Jag trodde du kände till alla böcker :)

      Radera
  11. Underbar sista mening: "Så denna bok är en liten bagatell, som man visst kan ta sig för att läsa medan gröten bränns vid." :D Juloratoriet försökte jag mig på, men kom inte långt i den.

    SvaraRadera