måndag 30 oktober 2023

Boktriss U

Mia med Mias bokhörna har något som hon kallar Boktriss. Det är tre frågor som ska besvaras med utgångspunkt från veckans bokstav. Veckans bokstav är U.

Författare: Nämn en författare på bokstaven, det får vara för eller efternamn.   

Ulrika Ewerman har skrivit boken Monica Magnus 1966. En bok om systern som dog innan Ulrika föddes. Med hjälp av samtal och intervjuer och genom att läsa brev och myndighetsdokument skrev hon denna roman. För det är en roman. Författaren har varit tvungen att ta sig stora friheter, för hon vet inte allt. Men det är hennes bild av vad som hände för över femtio år sedan.

Boktitel: En boktitel där boken ska börja på måndagens bokstav.

Då väljer jag Ung i ghettot av David Safier. Den här boken utspelar sig i det judiska ghettot i Warszawa 1943. 16-åriga Mira smugglar mat för att hon och hennes lillasyster Hanna ska överleva i ghettot. När hon får veta att ghettots alla invånare ska skickas till koncentrationslägren för utrotning ansluter hon sig till motståndsrörelsen. De lyckas stå emot de mäktiga SS-styrkorna längre än förväntat. Mycket längre. Hela 28 dagar.

Safier har skrivit boken till sina barn, men även till sina farföräldrar som dog i Buchenwald och i Lodz ghetto.
Det är en tung berättelse med mycken sorg. Samtidigt finns det, mitt i all förtvivlan, möjlighet att finna kärlek, om än bara för en kort tid.
Idag ökar antisemitismen i Sverige, inte minst på grund av invandringen av muslimer. Jag rekommenderar denna bok varmt för alla som vill få en ökad förståelse för vad antisemitism i praktiken kan innebära.

Bokomslag: Ett bokomslag som börjar på bokstaven för veckan.

På omslaget till Harry Potter och de vises sten kan vi se ugglor.

3 kommentarer:

  1. kul att lyfta författare som inte så kända

    SvaraRadera
  2. Ung i ghettot är säkert bra. Men just nu klarar jag inte av att läsa alltför tunga berättelser med mycket sorg. Kanske en Harry Potter passar bättre? :)

    SvaraRadera