söndag 29 oktober 2023

En smakebit på søndag - Aldrig ensam

Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet är Astrid Terese med bloggen Betraktninger. Boken jag läser heter Aldrig ensam och är skriven av Åsa Hellberg. 

New York 1909. Aldrig hade väl Charlotta Hellberg trott att högen av hästdynga på Fifth Avenue skulle ge henne en karriär långt mer framgångsrik än hon någonsin vågat drömma om hemma i Fjällbacka. Bland operasångare, industripampar och charmiga kommunister hittar hon den frihet hon drömt om sedan hon var liten. Systern Sigrid säker istället ett stabilt liv som maka och mor, men bekymren hopar sig då det inte blir några barn. Hon har allt, men ändå inget, och hennes Alexander är sig inte lik. Deras yngsta syster, läraren Rut, väljer att stanna kvar nära Fjällbacka, där de mest utsatta barnen behöver henne i skolan och de nämnder hon är invald i. Barnauktionerna gör henne förtvivlad, och till sist finns ingen annan råd än att ingripa själv. Att hjälpa dem som har det svårt gör det lättare att bära hemligheten hon döljer för omvärlden. När de alla förenas i New York är ingenting som den en gång har varit och katastrofen är skrämmande nära.

Smakbiten är hämtad från sidan 25:

Sigrid stack handen under armen på Charlotta och förde henne mot andra änden av våningen. "Vi har verkligen så vi klarar oss. Jag känner inte så väl till det där, det är inget han pratar med mig om. Jag vet förstås att han ärvde en del efter sin far i Göteborg, men vi lever på det han tjänar som ingenjör. Det ger tydligen bra betalt", sa Sigrid. Men sedan darrade rösten till när hon fortsatte: "Fast vad är allt det här värt om vi inte får några barn?"

"Det är klart att ni får barn, varför säger du så?"

"Vi har varit gifta i flera år, Charlotta. Inget händer."

"Men försöker ni ... tillräckligt ofta?"

Sigrid blev blossande röd. "Vi gör vårt men det är upp till Gud att ge oss det vi vill ha."

Charlotta kramade om systern och pussade henne på pannan. "Gör mer av det som är ert ansvar, så ska du se att det händer."

14 kommentarer:

 1. hon kom fram i alla fall, Charlotta. systrarna har tydligen helt olika uppfattning om hur livet ska levas. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de tycks inte vara stöpta med samma slev.

   Radera
 2. Jag har fortfarande inte läst något av Hellberg! Vet inte när det ska bli av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får väl helt enkelt bestämma dig för att göra det :)

   Radera
 3. Gillar de här böckerna, inte minst att det handlar om hennes släkt

  SvaraRadera
 4. Tack för smakbiten! Har läst någon annan bok av författaren men blev nyfiken på denna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här släkthistorien tycker jag är riktigt bra.

   Radera
 5. Jag har uppskattat det jag hittills läst av Åsa Hellberg, men den här serien har jag inte satt tänderna i än.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ger verkligen en extra krydda att hon bygger historien på sin egen släkt.

   Radera
 6. Jag har inte heller läst Hellberg trots att hon skrivit många böcker. Barnlöshet har aldrig varit en enkel nöt att knäcka. Ändå innehåller livet så mycket mer. Tack för smakbit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland kan det kännas som att många som skulle bli fantastiska föräldrar förblir barnlösa, medan familjer som inte alls kan ta hand om sina barn på ett bra sätt ändå "producerar" det ena barnet efter det andra.

   Radera
 7. Åsa Hellbergs böcker brukar vara bra! Tack för smakbiten!

  SvaraRadera