torsdag 12 oktober 2023

Helgfrågan v. 41

 

Helgfråga från Mias bokhörna. Lite "tyngre" fråga den här veckan. Helgfrågan lyder:

Vilken bok har haft störst inverkan på dig som läsare och varför?   

Men vilken svår fråga! Den är egentligen omöjlig att besvara. Men jag ska nämna två böcker, som har stannat kvar i mig. Den ena är Jerusalem av nobelpristagaren Selma Lagerlöf. En karismatisk predikant kommer till byn och får många följare. De kan väl sägas skapa en frikyrkoförsamling. Predikanten övertalar dem sedan att fara med honom till Jerusalem och invänta Jesu återkomst. Jerusalem blir för många av dem en annorlunda upplevelse än de hade förväntat sig. De får inte träffa Jesus och staden ser inte ut som de har föreställt sig. Inte minst därför att templet sedan länge är borta och ersatt av en hednisk helgedom. Boken har viss verklighetsbakgrund. Det fanns en by i Dalarna, där en stor grupp människor utvandrade till det heliga landet. En fantastisk bok på många sätt, där vi får se hur en karismatisk ledare kan få människor att göra saker som de själva aldrig hade kunnat föreställa sig. Den andra boken är skriven av en annan svensk nobelpristagare. Jag tänker på Barabbas av Pär Lagerkvist. I Bibeln kan vi läsa om hur Pontius Pilatus vill frige en dödsdömd fånge i samband med påsken. Han låter folket utanför hans palats bestämma vem som ska benådas. Jesus eller (Jesus) Barabbas. Folkmassan ropar Barabbas och denne friges medan Jesus korsfästs. Lagerkvist skapar en historia kring denne Barabbas. Hur känns det att ha fått leva när priset är att Guds Son dödas? Den boken är en av de bästa svenska romaner jag läst. Har du inte läst den så gör det!

10 kommentarer:

  1. två fina klassiker. har läst dem båda. tyckte bäst om första delen av Jerusalem

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har läst de båda delarna i en följd, så jag har inte tänkt så mycket på olikheterna. Möjligen utspelar sig första delen i byn i Sverige, medan den andra huvudsakligen utspelar sig i Jerusalem.

      Radera
  2. Vi hamnade förstås hos Selma både du och jag.

    SvaraRadera
  3. Jag har inte läst någon av dessa vet ej om de står med på min Bucket läs lista.

    SvaraRadera
  4. Barabbas tyckte jag nog var lite konstig, eller så är det jag som är konstig. Jerusalem vore intressant att läsa, åtminstone första delen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag väljer att inte kommentera din första mening :))

      Radera
  5. har läst med då var jag gammal, för några år sedan, Jerusalem som svartvit filmatisering ganska tråkig

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte sett filmen, men jag har läst och läst om böckerna.

      Radera