torsdag 15 juni 2017

Olikhetsutmaningen: Aktuell och bortglömd

Linda med bloggen enligt O har en utmaning. Denna kallar hon olikhetsutmaningenVarje vecka presenterar hon ett motsatspar och hon vill att vi skriver om två böcker, filmer, tv-serier, författare eller andra kulturella företeelser som passar in på orden. (Efter denna veckas utmaning tar Olikhetsutmaningen sommarlov.)

Denna vecka handlar det om aktuell och bortglömd.

Som aktuell bok nämner jag gärna Katherine Webbs Italienska nätter. Den är naturligtvis aktuell därför att den är nyutgiven och nog kommer att rankas som en av 2017 års bästa böcker.
Men även för att den tar upp ämnen som är aktuella, trots att romanen utspelar sig i 1920-talets Apulien. Ett polariserat samhälle, där klyftorna växer. 
Men dessutom är Italienska nätter politik, passion och tragik. Där finns kärlek, hat, ondska och ren galenskap. Det är mångfalden av mänskliga egenskaper, goda som dåliga, som gör Italienska nätter till en riktigt läsvärd roman. Mänskliga egenskaper som alltid är aktuella.

En författarinna som jag tycker verkar bortglömd är Agnes von Krusenstjerna. Med sin romansvit Fröknarna von Pahlen ruskade hon om samhället. Böcker som handlar om kvinnlig sexualitet! Och skrivet av en kvinna dessutom! 

5 kommentarer:

 1. Två damer som jag vill stifta bekantskap med. Jag försökte läsa Italienska nätter för några veckor sedan, men var för trött. Ska ge den en chans till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det. Den är riktigt bra!

   Radera
  2. Ska göra det! Har faktiskt inte läst något av henne, men många verkar gilla.

   Radera
 2. det är inte så länge sedan jag läste om fröknarna von Pahlen, faktiskt

  SvaraRadera