måndag 15 juni 2020

Authors & Characters: Kerstin

Lyrans Noblesser har en utmaning, som  går ut på att hon väljer ett namn, och sedan är uppgiften att berätta om en författare och en litterär figur med det namnet. Det är tillåtet att välja andra former av namnet. Den här veckan är namnet Kerstin.


Den mest kända författarinnan med det namnet måste väl vara Kerstin Ekman. Hon invaldes i Svenska Akademien 1978 som den tredje kvinnan (efter Selma Lagerlöf och Elin Wägner), men deltog inte i arbetet efter Salman Rushdie-affären 1989. Hon beviljades utträde 2018. Kerstin Ekman är ledamot av Samfundet De Nio.

Hon har givetvis skrivit en mängd böcker, men jag vet bara att jag läst en av dem - Grand Final i skojarbranschen. I den boken driver hon med litteraturvärlden. Läsvärd och underhållande.


För bara några veckor sedan läste jag Stefan Lindbergs novell Till havet. Den handlar om fyra systrar - Berit, Stina, Kerstin och Maria. Det är en novell om systerskap på gott och ont.

10 kommentarer:

 1. jag älskar Kerstin Ekmans böcker. utom Gör mig levande igen och just Grand Final i skojarbranschen. Herrarna i skogen är alldeles gudomlig och Katrineholmssviten och Guds barmhärtighet m. fl. har läst annat av Stefan Lindberg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så då borde jag leta rätt på andra Ekmansböcker.

   Radera
 2. har inte läst så mycket av Ekman

  SvaraRadera
 3. Har inte heller läst mycket Ekman. Samfundet De Nio verkar väldigt sympatiska. I alla fall jämställda!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, där måste det vara 5 män och 4 kvinnor eller 5 kvinnor och fyra män. Men det är väl en tidsfråga innan de kritiseras för att diskriminera de ickebinära...

   Radera
 4. Min favorit av KE är en tunnis, Hunden.

  SvaraRadera
 5. Ekman hade vi samma. Har för mig att jag läst novellix-novellen också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul med de där Novellixnovellerna tycker jag.

   Radera