söndag 7 juni 2020

En smakebit på söndag - Mytomanen

Idag är det söndag. Jag har väldigt ont i ryggen, himlen är svart och det regnar rejält. Men nu är det dags för söndagssmakbiten. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet denna vecka är bloggen Flukten fra virkeligheten. Boken jag läser nu heter Mytomanen och är skriven av Sofie Sarenbrant.

Efter en orienteringsdag i Ålstensskogen hittas en pojke död. Kroppen är illa tilltygad och hans värdesaker är försvunna. Misstankarna riktas mot ett gäng ungdomar som har knivrånat jämnåriga i Bromma.
Kriminalinspektör Emma Sköld måste lösa fallet innan mördaren slår till igen, men hon har en känsla av att det är något som inte stämmer. Och vad är det hennes kolleger döljer? Ibland är sanningen för svår att uttala.

Smakbiten är hämtad från sidan 167:

Jag ligger i min enkelsäng och vrider på mig, men hittar ingen skön position. Fy fan, vilken natt. Lakanen är svettiga och har korvat ihop sig. Jag måste vädra innan jag svimmar. Hjärtklappningarna vill inte lägga sig efter polisens besök. De där två alltså, jag fick panik och bara väntade på att de skulle be mig följa med till polisstationen. Jag såg handbojorna och en kall cell framför mig. Det är klart att de misstänker allt och alla innan de har några klara bevis att gå på. Jag har sett hur det går till i polisdeckare på tv. De letar efter minsta avvikelse och misstänker allt som rör sig tills motsatsen är bevisad. Och det är alltid den man minst anar, en perifer person, som en intetsägande elev i parallellklassen, en granne eller vaktmästaren på skolan som är skyldig. Eller slöjdläraren.
Och ju mer jag tänker på det, desto värre blir det.
Vem är den perfekta mördaren?
Jag.

28 kommentarer:

 1. Känner till författaren, böckerna är poppis på jobbet, har dock inte läst själv. Tack för smakbiten och hoppas det onda i ryggen ger med sig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sarenbrant skriver bra, men jag tror hon kan vara lite ojämn. Det här är dock en riktigt bra bok.

   Radera
 2. ta ett varmt bad, alltid läskigt med barn inblandat... tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ack, om jag hade ett badkar. Ja, barn ska inte vara mordoffer. Tyvärr förekommer det även i verkligheten.

   Radera
 3. Har läst de första sex delarna i den här serien. Tvekar lite om att läsa vidare, men det gör jag nog 🙂

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har faktiskt hunnit läsa klart den här boken sedan jag lade upp smakbiten och den var riktigt bra.

   Radera
 4. Har sett den lite överallt den senaste tiden. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den kom ut den 22 maj, så det är väl därför den poppar upp överallt.

   Radera
 5. Tack för smakbiten1 kommer läsa den inom kort. Hoppas din ryggvärk ger med sig snarast!

  SvaraRadera
 6. Tack för smakbiten! Hoppas ryggen blir bättre!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag vet ju att det kommer att gå över, men medan det sitter i är det lätt att hålla sig för skratt.

   Radera
 7. Jag är inte så förtjust i Sarenbrant, så jag tror jag hoppar över denna. Finns ju så många böcker att läsa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig om det sista. För varför läsa böcker av en författare man inte uppskattar, när det finns hur många andra böcker som helst att välja bland.

   Radera
 8. Känner till namnet men läser just inga deckare. Stackars din rygg, jag har själv plågor och kommer inte iväg till läkare, vill inte belasta sjukvården som går på knäna. Försöker hitta träningsprogram för ländryggen som är den del av ryggen jag har problem med. Youtube är ett bra ställe där man hittar det mesta. Men din skada kanske behöver vila. Tack för smakbit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag räknar med att det tack och lov är något övergående. Igår gick jag en promenad och tyckte att det kändes som att det lättade något. Hade tänkt göra samma sak idag, men insåg att jag hade alltför ont. Förut ringde det på dörren samtidigt som telefonen ringde. Det blir förfärligt stressande när man går som en hundraåring. Men om ett par dagar har det säkert givit med sig. Det är värre för alla dem som har kronisk ryggvärk.

   Radera
 9. Påminner inte omslaget Fowles Samlaren för inte så länge sedan? Tack för smakbiten. Hoppas att du mår lite bättre nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åtminstone finns det väl en blomma på det omslaget :) Mår tyvärr inte bättre, men jag hoppas att det blir bättre i morgon.

   Radera
 10. Har bara läst en bok av Sarenbrant. Gillade den så jag tänker absolut läsa fler. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här var bättre än de tidigare av författaren som jag läst, så den här kan jag rekommendera till dig.

   Radera
 11. Slutade läsa den här serien några böcker tillbaka... Hoppas du blir bättre i ryggen snart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ordnar sig nog med ryggen. Det handlar bara om att ha tålamod. Vilket inte är så lätt när man nästan inte tar sig ur sängen på morgonen.

   Radera
 12. Har läst en del av hennes böcker. Riktigt bra för att vara deckare. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 13. kan du inte få något träningsprogram av någon fysioterapeut som kan avhjälpa ditt ryggonda? varmt bad? värmedyna? Sarenbrant känner jag väl igen men jag har nog inget läst av henne. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ingen fara. Det började igår och kommer att gå över. Badkar har jag inget. Har provat sån där påse med ris eller vete eller vad det nu är, som man värmer i mikron. Men om ett par dar är jag okej igen, och då ska jag försöka ta dagliga promenader. Inte bra att sitta stilla.

   Radera
 14. Spennende!
  Og omslaget er flott. Minner om Silence of the Lambs (Hannibal Lecter filmen)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är spännande!
   Det har du rätt i. Den där fjärilen (sommerfugl) framför munnen.

   Radera