söndag 28 juni 2020

En smakebit på söndag - En halv gul sol

Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet denna vecka är bloggen Betraktninger - tanker om bøker. Boken jag läser heter En halv gul sol och är skriven av Chimamanda Ngozi Adichie.

Olanna och Kainene är så olika som två tvillingsystrar kan bli. Olanna har ärvt sin moders mjuka kvinnliga skönhet och hon gör sig till vän med alla. Kainene är sluten och hård och bestämmer sig tidigt för att gå i sin välbeställda faders fotspår och bli bli affärskvinna. Hon möter engelsmannen Richard som blir blixtförälskad i henne men hon funderar inte ett ögonblick på att bilda familj till skillnad från Olanna som flyttar ihop med sin stora kärlek, den politiskt engagerade Odenigbo och får en dotter, Baby.
Hos Odenigbo möter vi också hans unge tjänare Ugwu, en fattig pojke från landet som i tidig ålder visar att han har huvudet på skaft och behandlas som en i familjen.
Men det är svåra tider i Nigeria även för de privilegierade och när inbördeskriget bryter ut blir de alla offer för fruktansvärda händelser som sliter sönder deras liv. Hem och familj splittras. Ugwu blir tillfångatagen och tvingad att gå ut i strid, Olanna och Richard söker tröst hos varandra och ideal och lojalitet testas och förskjuts för alltid.

Smakbiten är hämtad från sidan 160:

"Det sägs att du inte diade din mors bröst." Husbondens mor vände sig om och såg på Olanna. "Åk tillbaka till dem som skickade dig och säg åt dem att du inte kunde hitta min son. Säg åt de andra häxorna att du inte fick tag på honom."
Olanna stirrade på henne. Husbondens mor höjde rösten, som om hon måste skrika för att överrösta Olannas tystnad. "Hör du vad jag säger? Säg åt dem att ingen medicin biter på min son. Han kommer inte att gifta sig med en onormal kvinna, om du inte dödar mig först. Över min döda kropp!" Husbondens mor klappade händerna, sedan började hon tjuta samtidigt som hon slog med handflatan mot munnen så att ljudet ekade.
"Mama..." sa Olanna.
"Kom inte med några 'Mama'" sa husbondens mot. "Hör du det? Lämna min son i fred. Säg åt de andra häxorna att du inte hittade honom!" Hon öppnade bakdörren och gick ut på kökstrappan. "Grannar!" skrek hon. "Det är en häxa i min sons hus! Grannar!" Hennes röst var gäll. Ugwu önskade att han kunde täppa till munnen på henne, fylla den med finskurna grönsaker. Soppan brändes vid.

22 kommentarer:

 1. en av mina absoluta favoritböcker, författarens bästa. tack för smakebit och påminnelse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag förstått det hela rätt så är det denna och Lila hibiskus som kommit ut på svenska. Lila hibiskus har jag läst.

   Radera
 2. denna väntar fortfarande i bokhyllan, tack för påminnelsen.

  SvaraRadera
 3. Den här ska jag läsa. Någon gång. Den står i hyllan.

  SvaraRadera
 4. Tack för smakbiten. Läste den här för ett antal år sedan, och hade lite för stora förväntningar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hittills uppfyller den mina förväntningar.

   Radera
 5. Tack för smakebiten, det där är en sådan bok man bör läsa.

  SvaraRadera
 6. Det er ikke så lenge siden eg leste En halv gul sol. Den er en av "1001 bøker du må lese før du dør" (En bok med 1001 klassikere. Jeg er med i en lesesirkel som lese fra disse bøkene og da jeg skulle velge bok fra Afrika ble det denne. Jeg likte den, jeg håper du liker den du og. :-)
  Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
 7. Denna ligger på vänt hos mig också. Känner att den kräver engagemang att läsa, något jag inte haft nu i värmeböljan. Tack för smak, trevlig söndag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den är ju dessutom en tegelsten.

   Radera
 8. Den här har har stått på läslistan länge. Nu har den äntligen kommit som ljudbok, på engelska och den ska jag lyssna på framöver. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ljudbok på engelska skulle jag nog inte orka med :)

   Radera
 9. Inte läst något av henne, men viljan finns. Tack för smakbit.

  SvaraRadera
 10. Åh den är så bra! Har du läst Americanah? Ännu bättre enligt mig i alla fall. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Americanah hade jag glömt bort. Nej, jag har inte läst den, men har förstått att den varit mycket uppskattad. Den får nog sättas upp på läslistan.

   Radera
 11. Älskade den när jag läste den. Tycker iofs om alla Adichies böcker. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är mycket bra! Fylld av fakta och känslor.

   Radera