söndag 21 juni 2020

1794

Titel: 1794
Författare: Niklas Natt och Dag
Förlag: Forum (2019)
Antal sidor: 503

Ett nytt år randas, och i staden mellan broarna har Reuterholms förmyndarregim bannlyst all färg. Var och en vars förmögenhet inte är stor nog att höja dem över lagen tvingas klä sig i grått. Folket ska komma att kalla året Järnåldern.
På Danvikens hospital, i utkanten av Stockholm, sitter en ung ädling och våndas över det vidriga brott han anklagas för. På en arrendegård inåt landet sörjer en mor sin dotter, dräpt på sin bröllopsnatt. När ingen annan vill utreda dödsfallet frågar hon den ende som återstår, en enarmad palt som inte längre har något att leva för.

1794 av Niklas Natt och Dag är inte en bok för de vämmelmagade. Precis som den första boken i Bellman Noir-serien, 1793, är boken fylld av noggrant beskrivna fruktansvärda grymheter och man tycker sig nästan känna lukten av svett, urin, avföring och blod.

Samtidigt kan jag känna att detta är en del av bokens kvaliteter. Det är ingen tillrättalagd berättelse, där tacksamt tjänstefolk passar upp på pimpinetta högreståndspersoner i peruker och krinoliner. Här är det den bistra verkligheten i Bellmans Stockholm som möter oss. Överallt finns krogar, fylleriet är utbrett, överallt finns prostituerade att tillgå och man får se upp när man går på en gata i staden mellan broarna, ifall någon ett par våningar upp bestämmer sig för att tömma nattkärlet genom fönstret.

Vi rör oss dock inte bara i Stockholm, utan den inledande delen handlar om Sankt Bartélemy, den svenska kolonin i Västindien. Där sker slavhandel med den svenska statsledningens goda minne. En del av vår historia, som inte är så rolig att tänka på.

Precis som i 1793 är det den enarmade palten Jean Michael Cardell som står i centrum för försöken att reda ut vem eller vilka som står bakom komplotten mot Erik Tre Rosor och hans hustru, den unga flicka som dödas på sin bröllopsnatt. Att komma fram till vem som är skyldig är en sak. En helt annan sak är vad man ska göra med kunskapen, när denne är beskyddad av högt uppsatta personer i huvudstaden.

Detta är en mycket välskriven bok. Niklas Natt och Dag har förmågan att skriva på ett sätt som känns autentiskt. Ibland kollar jag upp personer och faktauppgifter och finner att han i många fall byggt mycket av historierna kring verkliga människor och händelser. Den här författaren kommer vi att få höra mycket om i framtiden, det är jag övertygad om.

Det som kändes värst var slutet. Allt kopplas ihop på ett skickligt sätt, men det är ett så fruktansvärt slut att jag faktiskt har lite svårt att somna efteråt. Det var grymmare än jag hade kunnat ana.

6 kommentarer:

 1. Jag har ju inte läst 1793 än och jag drar mig lite för det, just pga att jag har förstått att den beskriver så mycket äckligheter och grymheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är mycket äckelpäckel, men böckerna är riktigt bra!

   Radera
 2. Av någon anledning har jag också dragit mig lite för att läsa de här böckerna. Varför vet jag inte riktigt, för de låter ju bra. Kanske för att jag såg den första boken överallt när den kom ut och hyllades av många. Låter dumt men ändå. ;) Men jag tror ändå att det blir att plocka upp den första boken inom en snar framtid. Tack för en bra recension! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Båda böckerna är riktigt bra, men man bör vara beredd på att de innehåller mycket snusk, våld och allmänt äckel.

   Radera
 3. Min man har varnat mig, så jag har inte läst 1793, och nu när jag läser vad du skriver om uppföljaren tror jag att hela projektet får vara för min del. Är inte speciellt vemmelmagad, men ogillar grymheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Din man känner dig givetvis bättre än vad jag gör, så om han avråder dig tycker jag att du ska följa hans råd. Det finns många andra bra böcker att läsa.

   Radera