måndag 8 juni 2020

Mytomanen

Titel: Mytomanen
Författare: Sofie Sarenbrant
Förlag: Bookmark Förlag (2020)
Antal sidor: 405

Efter en orienteringsdag i Ålstensskogen hittas en pojke död. Kroppen är illa tilltygad och hans värdesaker är försvunna. Misstankarna riktas mot ett gäng ungdomar som har knivrånat jämnåriga i Bromma.
Kriminalinspektör Emma Sköld måste lösa fallet innan mördaren slår till igen, men hon har en känsla av att det är något som inte stämmer. Och vad är det hennes kolleger döljer? Ibland är sanningen för svår att uttala.

Mytomanen är den tredje boken av Sofie Sarenbrant som jag läser och den andra som handlar om kriminalinspektör Emma Sköld. Emma Sköld var huvudperson i Avdelning 73. Den boken var i och för sig spännande, men jag var missnöjd med slutet, som jag tyckte var hophafsat.

Mytomanen har ett helt annat driv. Skickligt väver Sarenbrant en berättelse som i all sin grymhet inte känns osannolik. Det händer verkligen att ungdomar rånas på sina värdesaker av andra ungdomar, för att inte säga barn. Är det vad som har hänt här, eller döljer sig andra motiv bakom mordet på pojken?

Polisen tvingas arbeta med flera olika motivbilder och läsaren famlar i blindo, precis som det ska vara i en välskriven kriminalroman. Precis som i de båda böcker av Sarenbrant jag har läst tidigare, så arbetar författaren med korta kapitel och snabba scenskiften, vilket gör att romanen har ett högt tempo. Det gör Mytomanen till en mycket bra spänningsroman.

I den här boken är slutet väl genomarbetat. När jag har läst det sista kapitlet är allt självklart. Men först då, inte tidigare. Mytomanen av Sofie Sarenbrant känns som ett perfekt val för den som vill ha en pirrande spänningsroman att läsa under ljusa sommarkvällar.

2 kommentarer:

  1. Perfekt, nu vet jag vad jag ska läsa på semestern!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror inte du kommer att bli besviken. Om du har lust kan du väl mejla mig och berätta om du höll med mig. skrivrobert@hotmail.co.uk

      Radera