söndag 21 juni 2020

En smakebit på söndag - De kommer att drunkna i sina mödrars tårar

Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet denna vecka är bloggen Flukten fra virkeligheten. Boken jag läser nu heter De kommer att drunkna i sina mödrars tårar och är skriven av Johannes Anyuru. (En bok som förmodligen "alla" andra läste för flera år sen...)

En vinterkväll kliver tre individer som svär trohet till terrorsekten Daesh in i en bokhandel i Göteborg. En kontroversiell konstnärs framträdande avbryts av ett pistolskott, panik utbryter och samtliga i lokalen tas som gisslan. Men en av de tre angriparna, en ung kvinna som har som uppgift att filma våldet, vänder sig under attacken till en av de andra och viskar: Lyssna på mig. Jag tror inte att vi ska vara här. Det var inte hit vi skulle.
Två år senare besöker en författare kvinnan på en rättspsykiatrisk klinik. Hon har läst hans böcker och ger honom en bunt papper, där hon har skrivit ner en sällsam berättelse.
Hon menar att hon kommer från framtiden.

Smakbiten är hämtad från sidorna 120-121:

Jag och mamma klättrade över de branta strandklipporna och kastade oss tjutande ut i vågornas snöiga, gröna explosioner. Vi tyckte om att bada sent på hösten, när vi fick vara ensamma. Tog ett par simtag ut i det kalla vattnet med hackande tänder, återvände sen och kravlade blåfrusna upp över alghala stenar.
Vi satt insvepta i våra handdukar, och mamma, som äntligen hade börjat hämta sig lite från depressionen, tittade ut över havet och sa:
"Det finns träd där ute, under ytan."
"Träd?"
"Allt som finns på land har sin motsvarighet i havet. Det finns berg i havet. Stormar som drar fram under havets yta."
Det där var sufism, yani mystik.
En mås dök över oss och steg samtidigt uppåt ur den mörka, gungande havsytan, bilden fladdrade som en vit duk. Havet, tänkte jag, var kanske himlen som det sas att våra handlingar kastade ekon i.
"Det finns sjöhästar", huttrade jag, halvt på allvar och halvt som ett skämt. "Sjögurkor." Det där sista fick mamma att skratta.

Detta är för övrigt mitt 3000:e inlägg på bloggen!

36 kommentarer:

 1. Nu blev jag påmind om den här, som jag faktiskt började på då när alla läste den! Jag lyssnade på den och det passade mig inte, så den blev bortglömd. Kanske ska plocka upp den som vanlig bok nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har en hel del blandade synpunkter kring den.

   Radera
 2. Tack för smakbiten! Den har jag läst men jag tyckte att den var rörig.

  SvaraRadera
 3. Denna var ju väldigt mycket i ropet för ett tag sedan, men jag läste den aldrig då.

  Grattis till det 3000:e inlägget!

  SvaraRadera
 4. Här har du en senfärdig till, jag har inte läst boken o varför vet jag inte riktigt. Har kanske känt att den är rätt allvarlig och drabbande. Och inte känt mig mogen att ta itu med den. Nu fick jag mersmak, dock är min läslista ofantligt lång...
  Tack för smakbit, ha en skön söndag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den spänner över mycket. Vem är egentligen vem i den här historien?

   Radera
 5. vi läste den i bokcirkeln, men vi gillade den faktiskt inte någon av oss. författaren är däremot mycket trevlig när han framträder. tack för smakebit och påminnelse!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade nog väntat mig något annat.

   Radera
 6. Grattis till 3000!
  Jag gillade verkligen den här boken.

  SvaraRadera
 7. tack för smakbiten, en av mina samtida favoritförfattare, lyssnade när Anyuru berättade om boken.

  SvaraRadera
 8. Det er ikke så lenge siden jeg leste denne boken, og eg falt helt pladask. Det er en fantastisk bok. Faktisk en av de beste jeg har lest i år, og jeg har lest ganske mye forskjellig :-)
  Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
 9. Har funderat på att läsa den här, men växlat fram och tillbaka när det gäller lust att läsa den, och längre än så har jag inte kommit. Tack för smakbiten och grattis till 3000 inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns otroligt att det har blivit så många inlägg.

   Radera
 10. Tack för smakbiten. Jag gjorde ett försök att läsa den här boken för ett tag sedan. Hade dock svårt att komma in i den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Perspektivet byts så ofta att det blir svårt att hänga med.

   Radera
 11. Ska göra ett nytt försök med den här boken så småningom, har den ju i hyllan. Tack för smakbit!

  SvaraRadera
 12. Grattis till 3000:e inlägget, vilken prestation! Är ambivalent till romanen i fråga, att den är rörig lockar inte heller. Tack för smakbiten! Ha en fin blogg- och läsvecka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sedan jag började delta i olika utmaningar har det sprungit iväg och blivit många inlägg.

   Radera
 13. Har läst mycket positivt om den boken hos en hel del andra bokbloggare. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag har förstått att många älskar den.

   Radera
 14. Den boken har jag stående bland mina olästa. Hoppas hinna läsa den snart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle tycka att det vore roligt att läsa vad bokbloggare jag känner tycker om den.

   Radera
 15. Jag brukar också tycka att jag läser sånt "alla andra" läste för länge sen (men så jobbar jag på bibliotek och är inte så noga med att böcker måste vara nya). Det är sällan sant. Och i det här fallet har jag inte läst den här boken, så åtminstone en annan person som inte har läst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har lånat den på biblioteket :)

   Radera
 16. Så spennende! Jeg noterer meg denne boken :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det. Min recension av boken finns på bloggen nu.

   Radera
 17. Den boken läste jag i mars det året den nominerades för Augustpriset, och sedan tilldelades det. Jag har aldrig tidigare och inte senare känt mig så hundraprocentigt säker på att en bok skulle tilldelas Augustpriset som just då. En helt fantastisk bok, men antagligen den svåraste att ta mig igenom. Jag skrev en lång analys av den i min blogg om du vill jämföra tankar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kollar jag gärna. Och min recension finns ju här på bloggen nu.

   Radera
 18. Och grattis till 3000 inlägg!

  SvaraRadera